De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Voor snelle tijden moet je niet in Zwolle zijn, voor een sfeervolle loop wel

Voor snelle tijden moet je niet in Zwolle zijn, voor een sfeervolle loop welVoor snelle tijden moet je niet in Zwolle zijn, voor een sfeervolle loop welVoor snelle tijden moet je niet in Zwolle zijn, voor een sfeervolle loop wel
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
STADSHAGEN – Wat de kenmerkende stijl van Stadshagenrun-winnaar op de 10 kilometer Jan Schra nu zo kenmerkt weet de BB-Loper zelf eigenlijk ook niet, maar hij loopt er voor het eerst mee onder de 33 minuten (op dit parcours) en laat de concurrentie daarmee ver achter zich.

“Daar komt Jan Schra, ik ken de stijl”, schalt er door de boxen tijdens de twaalfde edtite van de EP Stadshagenrun. De 31-jarige inwoner van Stadshagen ligt halverwege, op 5 kilometer dus, al bijna een minuut voor op achtervolgers Stefan de Nekker en Tim den Besten. De winst en de titel clubkampioen van de BB Lopers kan hem dan al bijna niet meer ontgaan, een complete inzinking daargelaten. Die inzinking komt er in de verste verte niet. Schra zet in de laatste honderd meter zelfs nog even aan om onder de 33 minuten te blijven en dat lukt (32,57). Anderhalve minuut later komt Tim den Besten over de streep en daar weer een flink stuk achter Stefan de Nekker. Bij afwezigheid van meervoudig winnaar Arne Mulder kan er niemand tippen aan Schra, die twee jaren geleden voor het eerst won.

“Eindelijk onder de 33 minuten. Dat was me hier nog niet eerder gelukt”, aldus de man die de sfeer tijdens de Stadshagenrun 'geweldig' noemt. Als inwoner van Stadshagen is hij daarin echter niet helemaal objectief, zo geeft hij toe. “Ik vind het geweldig, maar ik kan me voorstellen dat mensen de loop minder goed vinden. Het is best een lastig parcours met wat keerpunten. En je hebt een open vlakte, dus dan heb je wel wat last van de wind. Voor echt snelle tijden moet je op een ander parcours zijn. Heel snelle lopen heb je hier niet in Zwolle. Misschien de 10 mijl van Zwolle-Zuid. De halve marathon is geweldig, maar heel snelle tijden worden daar ook niet gelopen. De sfeer is daar wel heel mooi. Dat is bij alle wedstrijden in Zwolle eigenlijk wel zo”, zegt Schraa, die geen idee heeft wat omroeper Jan de Bekker precies bedoelt met die 'kenmerkende stijl'. “Dat ik op het laatst wat meer moeite heb, dat ik schokkerig loop? Ik weet het niet.”

Maar eens navragen bij de spreekstalmeester/atletiektrainer dan, een bekende verschijning bij loopwedstrijden in deze regio. Hij is nog druk aan het werk. “Zoek elkaar op. Dan kun je elkaar moed inspreken”, geeft hij een aantal ploeterende deelnemers mee voordat hij even snel uitlegt dat Schra heel recht loopt en de armen, heel goed, dichtbij het lichaam houdt en recht vooruit duwt tijdens het lopen. Niet te breed dus. “Jan is een mooie loper. Ik geef hem een acht qua stijl. En als-ie weggaat zelfs een negen. Kijk: Kipchoge, die haalt zelfs in de laatste honderd meter nog een tien”, aldus De Bekker. “Maar goed, dan heb je het over de wereldtop (de eerste man die de marathon onder de twee uur liep, MdR).”

En de winnares bij de vrouwen, zoals verwacht, met afstand en andermaal: Tess Boekema. “Tess loopt ook heel mooi, hoor.”