De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Tweede editie Jumping Zwolle; 'evenement waar je u tegen zegt'

Tweede editie Jumping Zwolle; 'evenement waar je u tegen zegt'
Jumping Zwolle
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Jumping Zwolle is van grote waarde voor de stad Zwolle, betoogt Jeroen Dubbeldam, ambassadeur van het evenement in de IJsselhallen.

"De tribune zit al weer vol", zegt Dubbeldam twee uren voor de start van de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs 1m55, een internationale springwedstrijd. Hij heeft wel even tijd om wat vragen te beantwoorden. "Hopelijk kunnen we een mooi resultaat boeken", kijkt de ruiter/trainer vooruit op de GP, die dit jaar een volledig Nederlands podium heeft met Remco Been, Willem Greve en Jur Vrieling. Been is dus de opvolger van de Duitse wereldtopper Marcus Ehning, die de barrage niet haalt.

Dat mooie resultaat komt er niet voor Dubbeldam, die net voor de driesprong een balk raakt en daardoor de barrage niet haalt. Vorig jaar lukte hem dat ook niet, maar toen zag hij zijn pupillen Wilson en Lucas Porter wel sterk rijden. Dit jaar haalde alleen Lucas Porter de barrage en daarin werd hij vierde. Het mag van de in Zwolle geboren en opgegroeide Dubbeldam niet eens smetje worden genoemd op het vierdaagse paardensportevenement, dat in 2018 terugkeerde op de Zwolse kalender.

"Het overtreft de vorige editie, qua alles. Sponsoren, deelnemersveld, publieke belanstelling. Gisteravond was geweldig. Een heel mooie winnaar van de Medium Tour-finale (wereldtopper Marcus Ehning, MdR) en de ‘charity’ sprong was een fantastisch succes. Daar hebben we een geweldig bedrag opgehaald (18,350 euro voor Stichting 't Hoefijzer, 7350 euro meer dan vorig jaar, MdR).

Niet blindstaren op de sterren

Dubbeldam sprak vorig jaar de hoop uit dat het springcouncours van drie sterren kon worden opgewaardeerd naar vier, maar wil zich niet blindstaren op de sterren. "Het is belangrijk dat je een evenement hebt waar je u tegen zegt. Of dat nou drie, vier of vijf sterren is", aldus Dubbeldam, die niet als enige vindt dat dit een drie sterren-wedstrijd is met een vijf sterren-uitstraling. Ehning zei dit ook na zijn zege in de Medium Tour-finale (1m45) op zaterdag. Volgens de olympisch kampioen van 2000 is Jumping Zwolle van grote waarde voor de stad. Een aantal van zijn klanten uit Peru zijn bijvoorbeeld lyrisch over het evenement en vermaakten zich uitstekend in de stad, waar ze bij De Librije aten. Het is volgens Dubbeldam een exemplarisch voorbeeld. "En die mensen spreken dat voort. Ik denk dat men onderschat hoeveel waarde dat heeft."