De Swollenaer

Donderdag, 19 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Plezier staat voorop bij Tommy's Voetbalschool

Plezier staat voorop bij Tommy's Voetbalschool
Tom IJzerman doet het voor tijdens een training van Tommy's Voetbalschool
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Het aantal voetbalscholen in Nederland is de laatste jaren explosief gestegen en ook in Zwolle zijn er steeds meer kinderen die naast de reguliere voetbaltraining bijles met de bal krijgen. De Swollenaer stelt in de komende weken een aantal voetbalscholen aan u voor, te beginnen met Tommy’s Voetbalschool van Tom IJzerman.

“Stop, stop. Dit gaan we niet doen. Niet zomaar ‘hup’ die bal naar voren schieten.” Tom IJzerman legt het spel stil tijdens een afsluitend partijtje op een training van Tommy’s Voetbalschool. Als hij ergens een hekel aan heeft (naast verliezen) is het wel aan een bal blind wegrammen, dus als een keepertje van dienst de bal zonder te kijken naar voren schiet, grijpt hij in. Wat volgt is een korte, mondelinge cursus spelhervatten en vrijlopen.

Tommy’s Voetbalschool is in het najaar van 2019 opgezet door IJzerman (oud-speler van PEC Zwolle, Be Quick ‘28, HHC Hardenberg, SDC Putten, Dieze West en Nunspeet en tegenwoordig trainer bij Dieze West) in samenwerking met zijn assistent bij Dieze West, Badr El Hamdouni, en Harjan Jansen, hoofd opleidingen van CSV ‘28. Op veld 2 van de club in Stadshagen is het drietal op tien zondagochtenden met 30, 35 kinderen tussen de zes en twaalf jaar in de weer. De serie van tien lessen zit er bijna op en IJzerman stelt met trots dat alle kinderen doorgaan voor een tweede lessenpakket. “Dat zegt wel iets”, vindt IJzerman. “En je kunt trouwens op elk moment bij ons instromen.”

‘Voetballen met plezier’ staat er op de groen-witte, aan FC Zwolle denkende shirts. “Iedereen is welkom. Iedereen krijgt de kans. Het is heel laagdrempelig”, zegt Badr El Hamdouni. “Maar je moet hier wel komen om te voetballen. Het is niet zo van ‘kom maar langs en doe maar waar je zin in hebt’”, voegt IJzerman toe.

Op een clinic begin oktober kreeg IJzerman een eerste indicatie van de mogelijkheden in Stadshagen. De animo was zo groot dat de zes trainers (waaronder PEC-spelers Etiënne Reijnen en Jarni Koorman) niet genoeg waren. Naast de zestig aangemelde kinderen kwamen er namelijk nog eens veertig opdraven. “Terwijl we er duidelijk bij hadden vermeld, dat ze zich moesten aanmelden”, lacht El Hamdouni.

“Groepen moeten niet te groot worden. Je wilt iedereen de juiste aandacht kunnen geven. Daar staan we wel voor. Op die clinic was het een beetje chaotisch”, zegt IJzerman, die dankbaar is voor de goede samenwerking met CSV. Jansen: “We hebben al eens om de tafel gezeten met de voorzitter van CSV om te kijken wat we voor elkaar betekenen kunnen. Voor nu hebben we de afspraak dat we gebruik mogen maken van hun materiaal. Zou het niet mooi zijn als trainers bij ons meelopen om ook weer van ons te leren? Zo zoeken we de verbinding, als een soort van stageplek of opleidingsplek. En als voetbalschool kunnen wij in de schoolvakantie een clinic verzorgen bij CSV ‘28.”

Droom

“Badr! Nog één minuut”, schreeuwt IJzerman naar de andere kant van het veld als de training op zijn einde loopt. “Ja maar we staan 7-2 achter”, zegt El Hamdouni quasi beteuterd. “Ja kom op man!”, spoort IJzerman aan voordat even later het ‘alle ballen verzamelen’ klinkt. Het is duidelijk dat de mannen er plezier aan beleven en dat straalt ook af op de kinderen. IJzerman is in zijn element, maar dat geldt iets minder voor zijn werk aan de zakelijke kant van de onderneming. “Ik ben het liefst op het veld bezig, maar er komt veel bij kijken.”

“Mijn droom? Dat is moeilijk in te schatten. Hopelijk een succesvolle, gezonde en mooie voetbalschool. Ik weet niet of we het twintig jaar gaan doen, dat is moeilijk aan te geven. Zolang wij er plezier uithalen en we zien dat de kinderen plezier hebben, gaan we door.”

AJ Soccerdreams

AJ Soccerdreams van oud-Zwolle-spelers Yassine Assa en Gillian Justiana is de volgende voetbalschool die door De Swollenaer belicht wordt. IJzerman gaf ook nog een tijdje training op de voetbalschool waar hij zoon Luca destijds naar toe bracht, maar die samenwerking was geen lang leven beschoren. “Ik had iets meer betrokken willen worden, maar zij deden het met z’n tweeën. Dat is hun recht, maar ik wilde iets meer... Maar ik gun AJ Soccerdreams het beste en ons ook. Geen probleem.” Zonder in detail te willen treden verklaart Assa dat ze wat betreft visie en mentaliteit niet op één lijn zaten met elkaar.

El Hamdouni: “De voetbalscholen bijten elkaar niet. Zij zitten aan de andere kant van de stad. Ik denk dat AJ Soccerdreams een mooi voorbeeld is voor ons.”