Hoe zwem je coronaproof in een binnenzwembad? Sportaccommodatie On Campus in Zwolle weet het antwoord. Maar daarvoor moest het zwembeleid wel drastisch aangepast worden. Banenzwemmers zijn in totaal 45 minuten welkom in het gebouw. Dat is inclusief uit- en aankleden. “Effectief zwem je dan ongeveer 40 minuten”, vertelt Wouter de Haas. Hij is bedrijfsleider van On Campus. Welke maatregelen zijn er nog meer genomen?
Door Doriet Begemann
De Haas en zijn team hebben tijdens de lockdown niet stilgezeten. Ze hebben het zwembeleid onder de loep genomen. Kernpunten zijn de anderhalve meter zone en zoveel mogelijk aanrakingen voorkomen.
Toen het RIVM groen licht gaf voor openstelling van de binnenzwembaden, was On Campus er klaar voor. Op 11 mei zijn ze opengegaan en konden bezoekers een verfrissende duik nemen. De Haas: “We zijn gestart met 2 activiteiten: banenzwemmen en zwemles voor kinderen. Dat gaat allemaal goed. Wij hebben gelukkig geen berichten binnengekregen van coronabesmettingen. Ook onder onze personeelsgroep niet.”
Eenrichtingsverkeer in het pand
De anderhalve meter eis van het RIVM is een logistieke uitdaging. Met militaire precisie is uitgemeten hoe je voldoende afstand tot elkaar houdt. Dit wordt overal in het pand gemarkeerd via afzetlinten en stickers op de grond.
Ook geldt er in het pand eenrichtingsverkeer. Dit omdat sommige doorgangen te smal zijn om bij het passeren voldoende afstand tot elkaar te houden. De Haas: “Bezoekers komen via de hoofdingang binnen en gaan via de noodtrap aan de andere kant het pand weer uit.”
On Campus app
Spontaan langskomen om een paar baantjes te zwemmen, zit er nu even niet in. Via de On Campus app moeten bezoekers zich online inschrijven. Hierbij geven ze aan wanneer en hoe laat ze willen zwemmen. Op deze manier worden de bezoekersaantallen gereguleerd. On Campus heeft 3 zwembaden. In totaal zijn er 32 banenzwemmers per tijdslot van drie kwartier welkom.
De Haas: “Bij binnenkomst merk je gelijk de maatregelen die wij genomen hebben. Zo moet iedereen eerst de handen desinfecteren. Daarnaast begeleiden onze stewards de klanten naar het zwembad en na afloop het pand weer uit.”
Hoe reageren bezoekers op de genomen maatregelen? De Haas: “De eerste reacties zijn heel positief. Mensen zijn blij om te merken dat we het zo serieus nemen. En dat we heel veel doen om het mogelijk te maken dat zij lekker kunnen blijven sporten.”
Sluiting kleedhokjes
Naast de anderhalve meter zone, is het zwembeleid er ook op gericht om het aantal aanrakingen te voorkomen. Zo is het verboden om te douchen, mag het toilet niet gebruikt worden, mogen flesjes niet gevuld worden met water en zijn alle deuren op de looproute opengezet. Maar het meest opvallende is de sluiting van de kleedhokjes.
De Haas: “Pal naast het bad hebben we tenten neergezet. In deze gezamenlijke ruimte kunnen bezoekers zich uit- en aankleden. Uiteraard hebben we wel een mannen- en vrouwenafdeling gemaakt. Er staat alleen een aantal stoelen voor de spullen van onze bezoekers. Na elk bezoek worden de stoelen grondig gedesinfecteerd door de steward. Maar ook de leuningen van de trapjes waarmee je het zwembad ingaat.”
Winst zit niet in geld alleen
Wanneer kunnen we weer zwemmen zoals vroeger? De Haas houdt er rekening mee dat de anderhalve meter situatie nog wel een heel schooljaar kan duren. Maar hij is positief ingesteld: “We hopen natuurlijk dat het sneller is afgelopen. Het enige dat we nu kunnen doen, is ervoor zorgen dat we onze plannen klaar hebben. Dat we zo flexibel mogelijk zijn. Dan kunnen we elke keer snel inspelen op maatregelen en versoepelingen vanuit de overheid.”
Wordt er nog verdiend op het zwemmen. “Nee, er wordt geen winst meer gemaakt maar de kosten blijven wel doorgaan. Alles wat we nu doen, is mooi meegenomen. Maar het belangrijkste argument om open te blijven, is de maatschappelijke functie. Dat onze klanten in deze periode lekker actief kunnen blijven. Soms zit winst in andere dingen dan in geld”, antwoordt De Haas vastbesloten.