(door Mark de Rooij)
VOETBALSCHOLEN
Het aantal voetbalscholen in Nederland is de laatste jaren explosief gestegen en ook in Zwolle zijn er steeds meer kinderen die naast de reguliere voetbaltraining bijles met de bal krijgen. Voordat corona het dagelijks leven stillegde introduceerde De Swollenaer Tommy`s Voetbalschool (Stadshagen). Aan de andere kant van de stad is AJ Soccerdreams al bijna vier jaren bezig om dromen te verwezenlijken. De droom van Yassine Assa en Gillian Justiana zelf is al grotendeels uitgekomen.
Het gaat er serieus aan toe op Sportcampus de Pelikaan, waar van corona nauwelijks nog iets te merken is. Alleen de ouders staan niet in een groepje, maar los van elkaar, te kijken naar hun kroost. Met respect, discipline en plezier wordt hier aan voetbaldromen gewerkt door achttien kinderen (waaronder twee meisjes) in de leeftijd van dertien tot en met zeventien jaar. Het is de bovenbouw -eerder op de ochtend trainen veertig kinderen van zes tot en met twaalf jaar- en dus wordt er wat verwacht van de aspirerende profs.
Assa doet het even voor tijdens een afwerkoefening waarbij de `bouncer` gebruikt wordt. De oud-speler van FC Zwolle, Flevo Boys, WHC en Berkum schiet een bal over de grond tegen het trainingsattribuut, neemt de bal die hoog terugkomt aan op de borst, houdt een paar keer hoog en volleert dan op doel. De feilloze uitvoering, inclusief schot in de bovenhoek, kan op respect rekenen van de toppers in spé. “Dit gaat om techniek. Niet lomp gaan trappen, alles op techniek”, geeft Assa nog mee. “Ja dat zag er makkelijk uit bij de trainer hè”, roept Assa als de oefening voor iedereen een behoorlijke uitdaging blijkt. Hij moet glimlachen om de vraag of het 'de meester' wel eens niet lukt om het goed voor te doen. “Je moet weten wat je kunt en dit soort dingen kun je wel aan Yassine overlaten, met zijn trap”, vult Justiana aan.
Samen richtten ze vier jaren geleden A(ssa)J(ustiana) Soccerdreams op met het idee om talenten in Zwolle beter te maken en af te leveren aan profclubs of naar een hoger elftal te brengen. Uniek zijn, kwaliteit bieden (boven alles) en ook naast het voetbal de kinderen wat meegeven, normen en waarden. Echt begeleiden. “Het is meer dan training geven”, stelt Justiana. Assa: “Opvoeden is niet het juiste woord, dat doen ouders, maar we willen ze wel wat meegeven, wat er nodig is in de voetballerij. Wat je tegenkomt. Zelf hadden we allebei geen ouders die bekend waren met de voetballerij. Wij kunnen de kinderen daarin wel sturen.”
Van den Berg en Ehizibue
Wat begon als een hobby, met een droom, is inmiddels uitgegroeid tot een gerespecteerde voetbalschool die al 41 spelers afleverde aan profclubs. Een voetbalschool die een webshop heeft met AJ Soccerdreams-merchandise en die deze zomer een voetbalkamp organiseert. Waar Sepp en Rav van den Berg (zonen van Sportcampus-eigenaar Thijs-Jan van den Berg) en Kingsley Ehizibue blijven komen om aan hun techniek te schaven. Met zes trainers in dienst, waarvan de meesten zijn begonnen als voetballertjes bij de voetbalschool en intern zijn opgeleid. En sinds kort ook met een 'phyiscal performance coach' in de persoon van Patrick Halfwerk, die dit werk ook bij de jeugdopleiding van een betaald voetbalorganisatie doet.
Halfwerk is momenteel vooral betrokken bij de individuele trainingen met gerichte spelersdoelen die AJ Soccerdreams sinds kort aanbiedt. Dit is naast de reguliere trainingen op zondag. Het wordt, kortom, drukker en drukker voor de naamgevers die allebei hun dromen waarmaken in de voetballerij. Assa (31) met zijn eigen zaalvoetbalteam IFC Zwolle, inmiddels in de eerste divisie, en met zijn (fulltime)functie bij de KNVB als ontwikkelaar zaalvoetbal. Justiana (29) als jeugdtrainer bij PEC Zwolle en nog altijd als voetballer, komend seizoen voor het laatst.
Profloopbaan
De aanvoerder van IJsselmeervogels (tweede divisie) stopte in 2017 met profvoetbal om zich te richten op zijn maatschappelijke carrière. Na acht seizoenen in de eerste divisie (twee seizoenen FC Zwolle en zes seizoenen Helmond Sport) had het jongere broertje van Vieleri Justiana (HTC, VSW, Be Quick '28, WVF) het wereldje wel gezien. “Na een profloopbaan, als dat er inzit, stopt het niet. Voetbaldromen kunnen heel divers zijn”, weet Justiana.
Plagiaat
Het komt niet vaak voor, maar heel soms leunt Assa achterover om te beseffen wat hij met Justiana in vier jaren tijd heeft neergezet. “Het is mooi om te zien wat we gerealiseerd hebben. Als je dan ziet dat trainers ook geïnspireerd raken door ons en dat zelfs een tekst van onze website is overgenomen door een andere voetbalschool. Hoe noem je dat? Plagiaat inderdaad. Nou, ik weet nog niet wat we daar mee aan moeten. Ik vind het ook wel een mooi compliment eigenlijk.”