De Swollenaer

Zondag, 10 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Amateurvoetbalclubs in coronatijd, deel 5: Be Quick '28

Amateurvoetbalclubs in coronatijd, deel 5: Be Quick '28
Voorzitter Alex van de Vosse
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL - Uit een enquete van de Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen (BAV), blijkt dat er veel zorgen leven bij de voetbalclubs en dat een percentage van achttien procent zelfs vreest voor het voortbestaan als er geen volledig seizoen met publiek kan worden gedraaid. De Swollenaer vraagt zich af: hoe doorstaan de Zwolse clubs de coronatijd en maken de voorzitters zich zorgen over de toekomst? Deze week deel 5: Be Quick ‘28.

Een geluk bij een ongeluk. Op het moment dat de coronamaatregelen het dagelijks leven stilzetten had Be Quick ‘28 net een nieuw bestuur samengesteld. Na jaren dobberen en het schip drijvende houden met slechts drie bestuursleden, kon er met een zevenkoppig bestuur eindelijk een koers naar de toekomst worden uitgestippeld.

Coronatijd gaf de zaterdagtweedeklasser bovendien de gelegenheid om zaken structureel aan te pakken en te hervormen. “Laat voorop staan dat niemand blij was met de voetballoze periode. Voetbal is het hart van deze vereniging, maar we hebben wel snel gezegd dat we de tijd goed moeten benutten”, vertelt voorzitter Alex van de Vosse.

Een kleine opsomming: in het voorjaar is het hoofdveld vervangen, wat anders deze zomer zou gebeuren. De jeugdopleiding is gereorganiseerd; de splitsing tussen prestatief en recreatief is weggehaald. Het vrijwilligersbeleid is aangepast; meer verantwoordelijkheid bij de teams in plaats van een verplichting per persoon.

Ondertussen zijn de teamindelingen en benoemingen van trainers ook keurig op tijd klaar gemaakt. “Dat hebben we nog nooit gehad, dat we dit nu al hebben. We kunnen met een gerust hart op vakantie gaan. Dat geeft rust.”

Het bestuur kreeg tijdens de coronatijd een goed inzicht van hoe het nieuwe vrijwilligersbeleid vorm krijgt. “Het was een bewuste keuze om het niet helemaal zelf te organiseren maar bij de teams neer te leggen”, vertelt Van de Vosse. “Verplicht vrijwilligersbeleid was al verankerd. Acht uren vrijwilligerswerk per jaar. Wat we nu hebben gedaan is teams verantwoordelijk stellen. In coronatijd werd het ook verplicht gesteld. Ieder team moest een coronacoördinator hebben anders werd er niet getraind. Dat willen we doortrekken in ons vrijwilligersbeleid. Dus: ‘beste ouders van de D2, zaterdag hebben jullie bardienst. Regel dat.’ Als je het niet doet, word je erop aangesproken.”

Hoe groot is de financiële schade van de lockdown voor Be Quick ‘28?

“We zijn meteen bij elkaar gaan zitten: wat kan er wel en wat kan er niet? Welke maatregelen kunnen we nemen? Hoe vangen we het wegvallen van kantineinkomsten op? Met de bank kun je afspraken maken. Sommige kosten kun je stoppen of uitstellen. We hebben proactief een beroep gedaan op de loyaliteit van de leden. Een of twee op de 850 leden die daar tegen geageerd hebben. Voor nu ziet het er goed uit, maar het is geen positief scenario. De kantine is zo lang dicht geweest.

Het is de vraag hoe diep de zakken van de gemeente zijn. De precariorechten terrassen hoeven in ieder geval niet betaald te worden. Wat betreft de veldhuur is het vooralsnog uitstel. Dat is nog even afwachten.”

Hebben jullie leden verloren of ben je bang dat jullie (substantieel) leden gaan verliezen?

“Het gat tussen aan- en afmeldingen is veel kleiner. Je ziet vaak dat nieuwe leden gaandeweg het seizoen gaan voetballen. En een stabiel ledenaantal moet je zien als iets heel positiefs. Dat verenigingsgebeuren neemt af, landelijk.”

Zijn er sponsoren afgehaakt of verwacht je dat dit nog gaat gebeuren?

“We zullen onze sponsoren in het najaar eens vragen hoe de vlag erbij hangt. Op dit moment komen er zelfs sponsoren bij. We zijn net als bij de leden proactief geweest.”

Zijn er zomeractiviteiten bij Be Quick?

“Het grote zomertoernooi werd er vrij snel uitgegooid. We hebben het er nog wel over gehad om het toch te doen, maar de voorbereidingstijd was te kort. En we zagen dat veel trainers al wedstrijden hadden geregeld.”

Hoe is Be Quick omgegaan met het heropenen van de kantine per 1 juli?

“We zorgen dat er altijd één van het bestuur is. Het gaat met een grapje, maar je corrigeert elkaar wel. Het is goed gegaan.

Ondanks dat er niet gevoetbald wordt, is er toch heel veel betrokkenheid. Veel mensen met een enorm hart voor de club. Dus daarom wilden de kantine ook open doen. Mensen hebben elkaar gemist. Het is een ontmoetingsplek.”

Wat zijn jouw gedachtes over de 1,5 meter-regel voor publiek op jullie sportpark?

“Het gezonde verstand is belangrijk. Alleen de aanwezigheid van een bestuurslid is vaak al voldoende. Het is ook niet altijd onwil. Mensen moeten zich er even bewust van zijn. Maar september is nog ver weg. Het kan maar zo zijn dat de wereld er dan weer heel anders uit ziet.”