De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Amateurvoetbalclubs in coronatijd, deel 3: SV Zwolle

Amateurvoetbalclubs in coronatijd, deel 3: SV Zwolle
Voorzitter Harry Oosterhuis op de tribune van SV Zwolle onder het pas gerenoveerde dak
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Uit een enquete van de Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen (BAV), blijkt dat achttien procent van de voetbalclubs vreest voor het voortbestaan als er geen volledig seizoen met publiek kan worden gedraaid. De Swollenaer vraagt zich af: hoe doorstaan de Zwolse clubs de coronatijd en maken de voorzitters zich zorgen over de toekomst? Deze week deel 3: SV Zwolle.

De enquete die is ingevuld door driehonderd voetbalbestuurders laat verder zien dat 28,4 procent van de clubs al sponsoren is kwijtgeraakt en dat meer dan de helft (51,5%) denkt dat sponsoren komend seizoen gaan vertrekken. Voor vrijwel alle clubs zijn de gederfde kantineinkomsten in de normaal zo lucratieve periode maart, april, mei een klap in het gezicht en het vooruitzicht van spelen zonder publiek een gruwel.

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel geweest, niet voor de geelzwarten van zondagvierdeklasser SV Zwolle in ieder geval. De club op Sportpark Marslanden, maakte van de nood een deugd door een aantal voor de zomer geplande onderhoudswerkzaamheden in coronatijd uit te voeren. “We hebben de kantine pico bello voor elkaar gekregen. Toen de verbouwing klaar was, kwamen we erachter dat er waterschade in de vloer zat. Een lekkage onder de vloer. Dat wilden we in de zomer vervangen, maar dat is nu al gebeurd. Ook hebben we onderhoud kunnen plegen. Het tribunedak deels vervangen en geschilderd. Het is nu echt weer licht. Net alsof je de ramen een keer gewassen hebt”, vertelt voorzitter Harry Oosterhuis, die nu twee jaren voorzitter is van SV Zwolle.

Het proces rondom de verbouwing van de kantine is een hoogtepunt in zijn voorzitterschap. “Op dat proces ben ik heel trots. Van elk team dat klaagde over de kantine heb ik iemand gevraagd om aan tafel te komen. Er is een groep gevormd van een man of vijf. Daar bleek een architect en een ingenieurbouwer in te zitten. die hebben een plan gemaakt, daar hebben we ons als bestuur niet mee bemoeid. Dat plan was geweldig, de begroting paste ook en toen is er voor de uitvoering opnieuw een groep leden gevormd. Allemaal door leden dus. We waren een week eerder klaar dan de planning: fantastisch! En als het dan zo mooi wordt, is het helemaal prachtig.”

De SV strikte met de zeventigjarige Oosterhuis een ervaren bestuurder. Iemand die het grootste deel van zijn arbeidstijd werkzaam is geweest als manager marketing en communicatie bij Wehkamp en daarnaast nog zitting nam in vele commissies, werkgroepen en stichtingen. Hij was onder meer voorzitter van Skeelerbond Nederland en in zijn geboorteplaats Heeten bovendien 30, 35 jaren voorzitter van de plaatselijke SV. Stilzitten doet hij nog steeds niet, als voorzitter vd stichting Glasvezel Assendorp (vroeger CAI Assendorp) en onderdeel van een werkgroep ‘Germanen in Heeten’, over archeologische vondsten uit de Germaanse tijd. “Ik was al gewend aan heel veel thuiswerken, alleen de vergaderingen ga dan nu online. Ik hem Zoom leren kennen en Microsof Teams, Skype kende ik al.”

Is SV Zwolle de lockdown-tijd goed doorgekomen?
“Ja dat gevoel heb ik wel. We zijn natuurlijk geweldig geholpen door andere partijen. De gemeente, met kwijtschelding van de veldhuur, de KNVB die bondsgelden twee of drie maanden kwijtscheldt. Daar moet nog precies naar gekeken worden, maar dat is toegezegd dus dat zal wel goedkomen.. Trainers die voor een deel betaald werden door de overheid (steunpakket van 4000 euro). Het was heel welkom want je miste natuurlijk kantineinkomsten.”

Vanaf 1 juli mogen de kantines van sportverenigingen weer open. Is dat een grote opluchting?
“Ik ben blij als de kantine weer open kan. Al maken de horecaregels het ook weer lastig. Je moet je afvragen of het zin heeft om de kantine in juli open te doen. Er is dan natuurlijk niks of heel weinig te doen. Om dan alles af te plakken en 1,5 meter te hanteren enzo... Als het nog nodig is wanneer de wedstrijden beginnen, dan doe je dat.”

Hebben jullie leden verloren of ben je bang dat jullie (substantieel) leden gaan verliezen?
“Nee, daar merken we niks van. Dat mensen geen contributie wilden betalen of het lidmaatschap opzeggen. ”

Zijn er sponsoren afgehaakt of verwacht je dat dit nog gaat gebeuren?
“Ik vermoed dat we in de toekomst wel wat sponsoren gaan kwijtraken, sponsoren die de gevolgen van deze coronatijd gaan merken. Maar goed, wij hebben niet van die grote sponsorcontracten. Het is over het algemeen vooral gunnen. Dan heb je het over een bord. Daar zullen we wel wat van gaan verliezen, maar daar verwacht ik geen problemen. We hebben twee grote sponsoren en daar hebben we contracten mee.”

Organiseren jullie extra zomeractiviteiten of gaan jullie bepaalde verenigingsactiviteiten inhalen?
“Een onderling toernooi voor de jeugd. Voor augustus hebben we al veel oefenwedstrijden vastgesteld, waaronder voor het eerste. Maar of we mogen voetballen, dat is de vraag. Ik ga er vanuit dat we in augustus wel oefenpotjes mogen spelen.”

Wat zijn je gedachtes over het spelen zonder publiek of met een beperkt aantal mensen?
“Ik ga ervan uit dat we in september met beperkt publiek mogen spelen, maar meer dan beperkt publiek hebben we toch niet, dus dat scheelt haha. Meer dan 150 man zul je dan niet mogen ontvangen, vermoed ik. Anderhalve meter afstand moet geen probleem zijn”, verwacht Oosterhuis.