De Swollenaer

Donderdag, 21 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

'Als onze sponsoren en supporters lijden, lijden wij mee'

'Als onze sponsoren en supporters lijden, lijden wij mee'
PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
BETAALD VOETBAL

Wat gebeurt er met het restant van de eredivisie? Worden seizoenkaarthouders gecompenseerd bij een competitiestop? Hoe groot zijn de problemen van de hoofdsponsor? En hoe doet een voetbalbestuurder zijn werk met alle beperkende coronamaatregelen? In gesprek met De Swollenaer geeft PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser antwoord op prangende vragen.

Ajax, PSV, AZ, PEC Zwolle, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk. Dat zijn de clubs die zich hebben uitgesproken voor een onmiddellijk einde van de competitie zonder kampioen en degradant. De KNVB mikt echter op een herstart vanaf half juni, mits het RIVM daar toestemming voor geeft. De 34 clubs in het betaald voetbal wachten dus in spanning af tot 21 april, als het kabinet nieuwe coronamaatregelen bekend maakt.

Verwacht u dat er dit seizoen nog gevoetbald wordt?
Adriaan Visser: “Mijn persoonlijke verwachting is dat we niet meer aan voetballen toekomen voor de nieuwe competitie. De KNVB heeft nog hoop dat dit wel gebeurd, dus in die zin moeten we op scherp blijven staan. Als er nog wel wedstrijden komen, moeten we 'wakker' zijn.”

Wat vindt u van de kritiek dat die zes clubs, waaronder PEC Zwolle, voor eigen gewin spreken en niet solidair zijn met andere clubs?
“Ik ben primair verantwoordelijk voor mijn achterban en ik vind dat ik die zo goed mogelijk moet informeren. Dat heb ik ook binnen de ECV gezegd. Ik vind dat ik onze achterban moet uitleggen waar wij voor staan en wat wij vinden dat we moeten doen. Het was ook een advies dat we uitbrachten. Het is niet zo van 'we staken wanneer we onze zin niet krijgen'. De KNVB moet in samenwerking met de clubs een besluit nemen en ons advies was stoppen. Dat had niets te maken met de plek op de ranglijst (vijftiende, MdR).

Ik heb wel eerder dit soort dingen gehad. Bij het voorstel van het terugbrengen van de eredivisie van achttien naar zestien clubs, in het laatste seizoen van Ron Jans was dat. Ik vond dat ik goede argumenten had voor het terugbrengen naar zestien clubs en dat standpunt heb ik toen ingenomen en daar was mijn achterban niet zo gelukkig mee. We stonden toen veertiende, vijftiende, niet zo florissant dus. Maar ik vind dat je op basis van argumenten dit moet bespreken. Die argumenten deel ik met onze achterban en dat wil ik ook blijven doen.”

Worden seizoenkaarthouders gecompenseerd voor de vijf resterende thuisduels als de competitie wordt afgebroken of zonder publiek wordt afgerond?
“Daar zijn door de betaald voetbalclubs richtlijnen over afgesproken en de overwegende lijn is dat er gekozen wordt voor vouchers (tegoeden voor volgend seizoen, MdR). Misschien dat heel rijke clubs zich iets anders kunnen permitteren, maar als er bij ons vijf thuiswedstrijden en de inkomsten daarvan wegvallen. Ik denk dat we het volgend seizoen al moeilijk genoeg krijgen en uiteindelijk is een bvo ook een kwestie van inkomsten en uitgaven. Als iedereen z'n geld terug wil kan dat, alleen dan kun je aanmerkelijk minder uitgeven en dan moet je op een gegeven moment de botte bijl in de organisatie zetten.”

Hoofdsponsor Molecaten wordt als aanbieder van vakantieparken en campings enorm getroffen door de coronamaatregelen. Kan het aan de verplichtingen als geldschieter blijven voldoen?
“Ik denk dat de prioriteit op dit moment ligt bij hun eigen bedrijf. Daar moeten ze eerst dingen doen die nodig zijn om dat in leven te houden. Ik kan die mensen op dit moment niet te veel aan hun kop zeuren over die voetbalclub die zichzelf zo belangrijk vindt. We moeten ons werk wel doen, maar er lijden zo veel mensen door deze crisis. Ten eerste de coronaslachtoffers. Dan komt er een tijdje niets. Vervolgens komt het bedrijfsleven, dat het voor een deel ontzettend moeilijk heeft, en in het verlengde daarvan hebben wij zo onze problemen. We moeten niets gaan eisen, want dat is hoogst ongepast. Zeker bij zo'n correcte hoofdsponsor die wij de afgelopen jaren gehad bij PEC gehad hebben.”

Maar op een gegeven moment moet er wel duidelijkheid over zijn.
“Natuurlijk, en die gaan we ook wel krijgen. Maar laten we daar niet al te hijgerig over doen. Wij hebben inschattingen gemaakt van opzeggingen, van sponsoren die nog wel wat kunnen of nog voor een deel en dan kom je op een bepaald bedrag uit. De commerciële begroting voor volgend seizoen valt twee miljoen euro lager uit.

Dat is een mengeling van grote en kleine sponsoren. Ik kan moeilijk aan mensen die geen inkomsten hebben vragen van 'hoe zit het met dat geld?' Als onze sponsoren en supporters lijden, lijden wij mee. Het kan niet zo zijn dat de voetbalwereld daar los van staat.”

U krijgt natuurlijk veel vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor de club en voor het voetbal in het algemeen, maar hoe is het om als voetbalbestuurder (thuis) te werken met alle opgelegde beperkingen?
“De hele dag zit ik achter die computer. Teams, telefoonconferenties en Zoom. Ik ken het tegenwoordig en kan er mee werken. Het gaat me aardig goed af zelfs, haha. Ik moet eerlijk zeggen: ik ben aan het einde van de dag wel total loss, want het is een redelijk vermoeiende bezigheid. Het lijkt ontspannen misschien, dat thuiswerken, maar je wordt zo door de onderwerpen opgeslokt en je moet heel goed opletten. Iedereen doet zijn zegje en documenten staan zo klaar en worden dan direct doorgenomen. Het is een heel andere manier van werken, daar moeten we nog even aan wennen. Ik ben nu aan het einde van de dag meer kapot dan ik ooit geweest ben.”