De Swollenaer

Donderdag, 25 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwolse ondernemers starten bedrijf in coronatijd

Zwolse ondernemers starten bedrijf in coronatijd
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Platform 9 zou in het voorjaar van 2020 starten. Corona gooide roet in het eten. Helga de Boer en Trea ten Kate, die elkaar kennen sinds de kleuterschool, vertellen over het starten van een bedrijf in coronatijd.

“Corona heeft onze plannen vertraagd, maar wat ons vooral is bijgebleven van de afgelopen maanden is de veerkracht van ondernemers, de hoge gunfactor en de bereidheid tot samenwerking”, zeggen ze. De Boer en Ten Kate hebben een droom: een plek creëren waar ondernemers kennis, inspiratie en praktische vaardigheden halen én delen om onafhankelijk en met (nog meer) plezier hun bedrijf te runnen.

Vlieland

“Elk jaar stappen wij in Harlingen op de boot die ons naar ons favoriete eiland brengt. Wij hebben er gelachen en gehuild, maakten lange strandwandelingen en minder lange fietstochten, keken naar de ondergaande zon of zagen het licht worden en we vierden er ons veertigjarig vriendschapsjubileum met vrienden en familie. Bij de zoveelste allermooiste ondergaande zon die we ooit zagen, bedachten we een plan. Hoe gaaf zou het zijn om met onze kennis en ervaring een training te ontwikkelen, waarin deelnemers hun eigen website bouwen op Vlieland?

Slikken

Het plan kreeg in april 2019 vorm en inhoud en het duo noemde het Platform 9. “We begonnen met het ontwikkelen van een training Online in 1 weekend en we werden al snel meegezogen in een flow van inspiratie, enthousiasme en vooral veel samenwerking. In het voorjaar van 2020 zouden we Platform 9 feestelijk lanceren. We werkten inmiddels samen met elf ervaren ondernemers en ons aanbod bestond uit achttien workshops voor ondernemers. Als klap op de vuurpijl hadden we een trainingsweek in Spanje ontwikkeld en tot in de puntjes verzorgd en georganiseerd. Toen sloeg corona toe en moest de rem erop. Dat was wel even slikken.”

Spanje

De Boer en Ten Kate grepen die eerste coronamaanden aan om door te bouwen aan hun droom. “Ons team en ons aanbod bleef groeien. Eind augustus waren we met zeventien ondernemers en zijn we gestart met de eerste van ruim dertig workshops. De trainingsweek in Spanje hadden we verplaatst naar oktober. Helaas moesten we al vrij snel constateren dat ook in oktober Spanje geen optie was. En opeens vroegen we ons af: waarom zijn we eigenlijk van ons oorspronkelijke plan afgeweken? Het plan waar het allemaal mee begon: die gave training op de plek die voor ons zo belangrijk is: Vlieland!”

Gunfactor

“Corona heeft onze plannen vertraagd, maar wat ons vooral is bijgebleven van de afgelopen maanden is de veerkracht van ondernemers, de hoge gunfactor en de bereidheid tot samenwerking”, aldus de twee ondernemers. “Onze Platform 9 Partners zijn steeds in ons blijven geloven, ons team groeide zelfs middenin de eerste coronagolf. Toen we ons plan voorlegden aan de eigenaren van Hotelletje de Veerman op Vlieland, met de vraag of we in oktober zeven kamers mochten reserveren onder voorbehoud van voldoende deelnemers, werd dat met enthousiasme ontvangen. Ook de Vlielandse horecaondernemer dacht mee, geloofde in ons plan en kwam met ideeën om het nog beter te maken. De afgelopen maanden hebben ons geïnspireerd en dankzij de mensen om ons heen geloven wij nog sterker dat die plek voor ondernemers, waar wij van dromen, er gaat komen.”