De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Woest groeit uit tot grootste cultuureducatiefestival van Nederland

Woest groeit uit tot grootste cultuureducatiefestival van Nederland
Foto: Erik Franssen
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - De vijfde editie van Festival Woest mag rekenen op een record aantal deelnemers. Woest bereikt dit jaar ruim 3.500 jongeren uit het voortgezet onderwijs. Festival Woest is zo uitgegroeid tot dé plek voor experiment op gebied van kunst- en cultuureducatie.

In de Woestweek van 3 tot en met 7 juni vult de Pelserkade zich met jongeren die aan verschillende kunst- en cultuurworkshops deelnemen en een voorstelling bezoeken die aansluit bij hun belevingswereld. Hierdoor ervaren ze hoe ze zich verhouden tot de wereld om hen heen. Ze leren op een andere manier hun individuele kwaliteiten en talenten kennen, ongeacht intellectuele of mentale achtergrond. De onderwijs- en cultuurpartners van Woest delen de overtuiging dat cultuuronderwijs een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van 21e -eeuwse vaardigheden en aan de persoonsvorming van jongeren.

Spelen

Ieder jaar werkt Woest met een ander thema. Dit jaar staat ‘de spelende mens’ centraal. Spelen lijkt in principe een nutteloze activiteit waaraan je plezier beleeft in samenwerking en competitie. Maar spel stimuleert de verbeeldingskracht en brengt het creatieve proces van verwonderen, waarnemen en maken op gang. “Spelen is de ultieme manier van leren en zou meer mogen worden toegepast in het reguliere onderwijs”, aldus Rob Bults creatief producent van Woest.

Bijzonder dit jaar is de totstandkoming van het programma. Ruim 70 procent van alle kunstworkshops waaraan de jongeren kunnen deelnemen, is bedacht in samenwerking met jongeren, kunstenaars en docenten. Zo kunnen ze verdwalen in een Blind Date Doolhof, waarvoor ze eerste een pil of drankje nemen om hun zintuigen op scherp te zetten. Ook kunnen ze bouwen aan een nieuw gebouw anno het jaar 3000 in de workshop Cardboard City XXL. Een andere groep jongeren belt aan bij de artiesteningang van Theater de Spiegel waarmee hun ‘Experiment’ van vernieuwend theater begint.

Pleidooi

In het avondprogramma geeft Lucas de Man, onder meer bekend van VPRO’s Tegenlicht en AVRO’s Kunstuur, op 4 juni een pleidooi om te blijven spelen. Op donderdag 6 juni gaat Marco Mout, oprichter van Walhallab en prijswinnaar voor vernieuwend onderwijs, in gesprek over zijn visie op onderwijs en de kunst van spelenderwijs leren. De bezoekers worden beide avonden door een aantrekkelijke omgeving ook uitgedaagd om te spelen. Zo staat er een Escapevan op het festivalterrein, kunnen ze in de Syrische vriendendans DABKE belanden of schuiven ze aan bij een biechttalk, een spoken word- of kampvuursessie.

Toekomst

Terwijl de voorbereidingen voor Woest 2019 in volle gang zijn, wordt er ook gewerkt aan de toekomst van Woest. “Wij bouwen aan een Festivalschool waar de leerlingen kunnen leren buiten de muren van de school, waar de stad het klaslokaal is. Volgend jaar creëren we op Woest een mini-maatschappij waar leerlingen en studenten van VO, MBO en HBO zij aan zij werken met kunstenaars, docenten en ondernemers. ’s Nachts slapen ze in tenten en overdag werken ze in een interdisciplinaire omgeving aan hun persoonlijke leervragen. Gedreven door hun eigen nieuwsgierigheid en interesses worden ze verleid om te experimenteren. Wat ons betreft een ultieme vorm van cultuuronderwijs. Nu nog een droom, maar de interesse vanuit het onderwijs- en culturele veld is groot. Wie weet staat er volgend jaar de eerste versie van de gedroomde Festivalschool. Uniek voor de regio Zwolle en waarschijnlijk voor heel Nederland, aldus Carmen Munsterman, projectmanager van Woest en Adviseur Cultuureducatie bij Stadkamer.

Avondprogramma

Festival Woest wordt georganiseerd door Stadkamer in samenwerking met cultuur- en onderwijspartners uit Zwolle en Overijssel.

Meer over het festival en tickets voor het avondprogramma zijn te vinden op

www.festivalwoest.nl.