BINNENSTAD - Ruim drieduizend jongeren uit Zwolle en de regio bezoeken de Pelserkade tijdens cultuurfestival WOEST! van 28 mei tot en met 1 juni. Het festival is dit jaar op de avonden 29, 30 mei en 31 mei open voor een breed publiek.
Festival WOEST! is een jaarlijks terugkerend cultuurfestival voor middelbare scholieren, docenten, workshopleiders en andere professionals in Zwolle en de regio. Dit jaar ontving de organisatie een record aantal aanmeldingen. Ruim drieduizend jongeren hebben zich via de onderwijsinstellingen uit Overijssel aangemeld. De jongeren volgen workshops en bezoeken een voorstelling zoals de Stuntshow of de theaterproductie ‘De Wilde Deerne’ waaraan workshops zijn gekoppeld om aan het onderliggende thema ‘verdraagzaamheid’ verder invulling te geven.
Uit de koker van de jongerenraad van WOEST! is dit jaar de ‘Woestenij’ ontstaan. Hier kan men workshops volgen die in co-creatie met jongeren, cultuuraanbieders en scholen zijn opgezet. In de Woestenij voeren de deelnemers opdrachten uit in een levende flipperkast of leven ze zich uit in een witte kamer met verf en creëren ze zo een levend schilderij. Of ze dansen op bubbeltjesplastic of spelen in de grote mensen speeltuin. “We willen de creativiteit prikkelen bij jongeren, ze vrij laten voelen en ze een toffe ervaring bieden. Het belang van creativiteit bij jongeren wordt in de 21e-eeuw erg groot. We hebben niet voor niets gekozen voor het thema pionieren”, aldus Rob Bults, artistiek leider van het dagprogramma.
Team WOEST! ontvangt dit jaar graag iedereen die meer wil weten over de waarde van creativiteit en het herkennen van talent bij kinderen, bij werknemers en bij zichzelf. Op dinsdag 29 mei komen twee vooraanstaande sprekers op dit gebied. Wetenschapsjournalist Mark Mieras weet velen te boeien met zijn betoog over de waarde van creativiteit voor de hersenen. Luk Dewulf spreekt over het kiezen voor talent. Want door te doen waar je goed in bent, laad je niet alleen je batterij op maar krijg je meer veerkracht en zelfvertrouwen. “Het inzien van de waarde van creativiteit en het herkennen van je talent, brengt persoonlijke groei”, aldus Carmen Munsterman, adviseur cultuureducatie Stadkamer en inhoudelijk verantwoordelijk voor het avondprogramma van Woest.
Op donderdag 31 mei komt Sjef Drummen met een ongezouten betoog waarom creativiteit binnen het onderwijs belangrijk is. Drummen is directeur op een school die werkt volgens de Agora methode. Binnen dit onderwijs zijn er geen vakken en leraren maar werken de leerlingen met challenges en coaches. Vanuit de eigen nieuwsgierigheid stellen leerlingen zichzelf een doel en werken ze aan hun kennis en vaardigheden. Het avondprogramma is gratis toegankelijk op vertoon van een toegangsticket. Dat is te bestellen via www.festivalwoest.nl.