De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Wim ten Hove maakt Halve Marathon tot een festival voor de hele stad

Wim ten Hove maakt Halve Marathon tot een festival voor de hele stad
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

DIEZERPOORT – Hij wil graag achter de coulissen blijven, maar ondertussen zorgt Wim ten Hove van PBN Music & Events wel voor de festivalsfeer van het Zwolse Halve Marathonfestival. Op 15 juni rennen duizenden hardlopers op het parcours weer langs 38 podia.

“Ik durf best wel te stellen dat dit uniek is in Europa. Om de paar honderd meter staat er muziek langs het parcours”, vertelt Ten Hove, die al vanaf de eerste editie in 2000 voor de goede sfeer zorgt. Teun Bouwhuis, organisator en initiatiefnemer van het evenement, gaf hem bij die eerste editie al mee dat hij een hardloopfestival wilde organiseren waarbij het publiek in de stad blijft. Ten Hove: “Zo begonnen we met één Afrikaans percussiebandje op de Grote Markt. Daar kwam later het Gasthuisplein bij en zo heeft het zich verder ontwikkeld. Waren het eerst nog vooral Afrikaanse trommelbands, later kwamen daar de zanggroepen, dweil- en fanfareorkesten bij en werden de locaties ook steeds anders, waaronder in zwevende containers boven het parcours.”

Inmiddels staat er langs het hele parcours publiek, stelt Ten Hove tevreden vast. “Waar in het begin aan de Wethouder Alferinkweg misschien twintig mensen stonden, staan er nu zeker tweehonderd. Dit jaar komen daar twee gevulde luchtballonnen te staan met dj’s erin. De branders moeten aanblijven om de ballonen in de lucht te houden. Dat geeft een prachtig effect, zeker als het donker wordt.” Niets is voor de organisator wat dat betreft te gek, al heeft het festival wel haar beperkingen. “Het halvemarathonfestival is maar één avond. Ik kan dus bijvoorbeeld geen spectaculair podium over het parcours bouwen waar het verkeer twee weken last van heeft.”

Met het regelen van de muziek begint ten Hove direct na iedere editie. “Zeventig à tachtig procent van alle musici komt het volgende jaar terug. Met de daadwerkelijke organisatie langs het parcours begin ik een week van tevoren. Dan sla ik de piketpaaltjes voor de aggregaten die we nodig hebben. De meeste bands kunnen immers niet zonder stroom. We proberen dat wel zo duurzaam mogelijk aan te pakken door te kijken of we gebruik kunnen maken van bestaande meterkasten. Op donderdag en vrijdag worden de loopbruggen geplaatst en de podia op zaterdag. De plaatsing van de containers kan pas om zes uur ’s avonds om het verkeer en de hulpdiensten zo min mogelijk te hinderen.”

Een intensieve klus beaamt Ten Hove die schat dat er zeker wel 25 kilometer kabel nodig is om alle podia te laten functioneren. “Op zaterdag beginnen we om zeven uur ’s morgens en werken we tot een uur of vier ’s nachts. Er lopen dan zo’n dertig podiumbouwers en medewerkers van geluidsverhuurbedrijven. Het is dan ’s middags ook snel werken als de podia klaar moeten nadat de markt is vertrokken. Overigens vinden toeschouwers soms dat podia vreemd staan opgesteld. De muziek is in eerste instantie bedoeld voor de lopers en staat dan ook richting het parcours. Voor hen moet er continue muziek zijn. Vandaar.”

Ten Hove zegt geen ander evenement te kennen waarvoor zoveel moeite wordt gedaan om er een spektakel van te maken en waarvoor de hele stad wordt afgezet. Hij stelt de organiserende stichting voor welke muziek hij wil contracteren. “Het is oppassen dat je niet steeds hetzelfde brengt. De voorwaarde is wel: goede loopmuziek. Bij de start staat Harm Wolters. Weliswaar al jaren, maar voor hem weet ik niemand anders, Hij brengt de goede sfeer en is maatschappelijk betrokken. Op het parcours hebben we dit jaar als nieuwe namen Batala, een dertigkoppige percussieband, en de nieuwe, veelbelovende Zwolse dj Propulsive staan. De lopers weten de muziek erg te waarderen. Een enkele keer hebben we een klacht gehad dat iemand met de vingers in de oren langs het podium loopt of dat buurtbewoners wat te veel overlast ervaren. Dan grijpen we meteen in door het geluid wat zachter te zetten of de speakers wat bij te draaien. Tijdens de wedstrijd zit ik in de volgauto en beginnen we na de laatste loper meteen met opruimen, zodat de volgende dag alles weer netjes is.”

Iedereen doet volgens Ten Hove een duit in het zakje om van het festival een feest te maken. “Ik heb natuurlijk een zakelijk belang, maar ik ben ook sponsor. En meedoen? Nee, ik loop niet mee. Ik zeg wel eens dat ik rond de dag zelf wel twee halve marathons langs het parcours loop om alles in goede banen te leiden.”