(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD – Geen tickets; wat de voorstelling je waard is, bepaal je zelf achteraf. Artistiek leider Rob Bults herhaalt het nog maar eens: cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn, dus festival Zwolle Unlimited - van 2 tot en met 4 juni - is voor jong en oud(er) en elke portemonnee.
De naam Zwolle Unlimited wordt al vijf jaar gehanteerd en sinds drie jaar heeft het een eigen organisatie. Ook dit jaar wordt de binnenstad van Zwolle overspoeld met straattheater, vertellingen, boeken en muziek. Het thema is dit jaar ‘Travel & Trade’, dat aansluit op de internationale Hanzedagen die van 15 tot en met 18 juni in Kampen worden gehouden. De basis voor de activiteiten van Zwolle Unlimited blijft hetzelfde, alleen het Kinder- en Vertelplein gaan terug naar de oevers van de Thorbeckegracht bij de Verhalenboot. “Ik vond het Kinderplein voor Waanders In de Broeren vorig jaar te ‘stenig’, het hart was eruit”, motiveert Bults het besluit. “De activiteiten en optredens hadden er ook wat last van het Smulplein, vandaar dat we deze programmaonderdelen terug hebben verhuisd naar de Pletterstraat. De boekenmarkt op zondag blijft aan de andere zijde van de Thorbeckegracht.”
Om de vertellingen nog toegankelijker voor publiek te maken, heeft de organisator vertelkasten laten maken en vinden meer vertellingen in de open lucht plaats. “Je ziet dat voor veel mensen de stap in een yurt (tent) toch te groot is. Door nu vertellingen in de open lucht te houden, kan men eerst even kijken. Daarom plaatsen we dit jaar ook meer kleine tribunes voor zo’n dertig tot vijftig mensen.” Het festival begint op vrijdag met een vooral internationale verhalenavond. Bults: “Wij leiden via het Vertellersgilde veel jonge vertellers op. Deze avond is eigenlijk voor hen ontstaan, zodat ook zij de kans hebben om naar de internationale top te kijken. Vergeet niet dat Zwolle Unlimited een producerend festival is. Inclusief de jonge vertellers, zijn er zo’n twintig premières te zien”
De combinatie van storytelling met spoken word en singer/songwriters werkt volgens de artistiek leider erg goed. “Op het moment dat we die verschillende onderdelen gaan samenvoegen, enthousiasmeren we eigenlijk alle publieksgroepen. Dat doen we alleen hier in Zwolle. Deze voorstellingen vallen ook bij jongeren heel goed in de smaak.” Opvallend is dat veel voorstellingen dit jaar gaan over gender, de verschillen en overeenkomsten in gedrag en identiteit van mannen en vrouwen. “Zowel in het straattheater als bij storytelling komt dat terug”, vervolgt Bults. “Het viel op dat deze categorie bij de diverse deelorganisaties naar voren kwam. Toen hebben we er ook op voortgeborduurd. Bijzonder in dat kader is de voorstelling van de Zweed Mats Rehnman. Hij is op onderzoek geweest in het oude India en komt met verhalen uit die tijd. Toen speelde het verhaal van de seksen dus ook al.”
Bults wil Zwolle Unlimited echt profileren als festival van de verhalen. “Niet alleen in vertellingen, maar ook in muziek, boeken en straattheater. Als je groot wil worden, moet je je profileren en laten zien dat je de specialist bent. We gaan ook steeds meer workshops tijdens het festival toevoegen voor ‘gewone’ vertellingen, maar bijvoorbeeld ook ‘je eigen podcast maken’ en vertellen voor en met dementerenden.”
Metingen hebben uitgewezen dat zestig procent van de bezoekers vorig jaar uit Zwolle en de regio kwam, veertig procent dus van elders. “Als festivalorganisatie hebben we goede relaties in de stad. We gaan langzaam maar zeker door op deze weg. We blijven groeien, daarover ben ik heel positief”, besluit Bults.
Kijk voor meer informatie en het volledige programma op
www.zwolleunlimited.nl.