De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Theater Initiatief Zwolle begeeft zich in Zwolse stegen

Theater Initiatief Zwolle begeeft zich in Zwolse stegen
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – Een toevallige ontmoeting van voorzitter Onno Sijperda van Theater Initiatief Zwolle (TIZ) met een vertegenwoordiger van Brassband David leidt tot een bijzondere voorstelling in Zwolse stegen. De twee voeren samen De Oversteeg op tijdens de architectuur biennale van 5 tot en met 8 juli.

“Voor bezoekers van de voorstelling is het de uitdaging zich de stad te laten inzuigen op een manier die ze zelf niet hebben bedacht”, zegt Stan Fritschy die als regisseur is aangetrokken. De voorstelling wordt in het weekend drie keer opgevoerd in de omgeving van de Bredesteeg, Muursteeg en het Kromme Jak. Daarmee wordt aangesloten op de architectuur biennale die dit keer als thema ‘stegen’ heeft. Stadkamer helpt via haar Mix & Matchfonds de theatergroep en de brassband met de organisatie van het project.

Fritschy: “Het leuke en spannende aan TIZ is, dat het een werktheater is. Haar voorstellingen beginnen met een idee, er is dan nog niets. Spelers gaan met elkaar in overleg. In dit geval over stegen: wat roepen ze op? Ze zijn zelfs met karton, schaar en papier aan de slag gegaan om stegen te maken en dan te verzinnen wat er opkomt. Dan kom je tot vergeten straatjes, kruip door sluip door, mensen die er hun hoge nood doen en geheimzinnigheid. Maar ook realisaties als dat er mensen wonen die net als jij en ik gelukkig willen zijn.” “Zo creeer je gezamenlijk iets waar iedereen achter staat. Dat vind ik de meerwaarde”, vult speler Guus Puylaert aan. Voor de biennale hebben architecten iets bedacht voor de stegen. “Wij sluiten in onze voorstelling daarop aan”, zegt Thijs Verster. “De architecten voegen iets toe, bijvoorbeeld een soort wachtershuisjes, grote stempels, maar ook een groot wiel waarin je kan stappen en door de steeg kan rollen.”

Zo langzamerhand is de verhaallijn gegroeid en zijn de personages ingevuld. “Zoals altijd bij theater is er een conflict”, aldus Fritschy. “De personages en het publiek gaan de stegen in en ontmoeten elkaar. Zo zijn er drie verhaallijnen ontstaan. Een zakenvrouw is op zoek naar haar broer. Vanuit de spotlights komt ze in de donkere omgeving waar ze zichzelf tegenkomt. De tweede is een architect die de steeg wil aanpakken, denkt een goed idee te hebben, maar de bewoners tegenover zich vindt die daarop helemaal niet zitten te wachten. De laatste is een geniale muzikant die bang is dat zijn genialiteit verloren gaat als hij zich gaat aanpassen.”

De bezoekers aan de voorstellingen worden gesplitst in drie groepen. Ieder begint bij een ander personage. Fritschy: “Het is dan wel de kunst om de voorstelling steeds spannend te houden. Bezoekers snappen het goed als ze alle drie gezien hebben, in welke volgorde dan ook. De basis is dat ze de confrontatie aangaan met zichzelf en de donkere kant van zichzelf. Ze worden getrokken in een situatie waar ze zelf niet willen zijn. De vraag is dan: hoe ga je daarmee om? Alles draait om ontmoeting en confrontatie en alles wat dit oproept.”

Per voorstelling kunnen maximaal honderd mensen mee. De Oversteeg wordt gespeeld op vrijdag, zaterdag en twee keer op zondag. Wie een preview van een kwartier wil zien, kan daarvoor terecht tijdens Parkpret op 27 mei in Park Eekhout. Daar verzorgt Brassband David om 15.30 uur ook een optreden. Meer informatie inwinnen en kaarten bestellen kan via de website www.tiz.nu.