De Swollenaer

Zaterdag, 23 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Positieve gesprekken, eten en muziek brengen mensen bijeen in Wereldpaviljoen

Positieve gesprekken, eten en muziek brengen mensen bijeen in Wereldpaviljoen
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – ‘Een groot feestelijk en positief dorsplein’. Zo omschrijft projectleider Kubra Erdem het Wereldpaviljoen dat dit jaar voor de tweede keer plek heeft op het Bevrijdingsfestival Overijssel. Erdem: “Het doel is elkaar te leren kennen.”

De vluchtelingenstromen en de negatieve berichten in de media zijn volgens haar aanleiding voor het Wereldpaviljoen, dat van 12.00 tot 19.00 uur is geopend. “De voortzetting ervan, is het gevolg van het succes vorig jaar. Omdat het zo goed liep, hebben we het dit jaar groter aangepakt. Het Wereldpaviljoen heeft nu een eigen entree en meer ruimte.” Eén van de onderdelen zijn de keukentafelgesprekken onder leiding van Özcan Akyol. Er schuiven onder meer twee bestuursleden van de Ulu Moskee aan, als ook Cheikh Diop, Saman Amini, Martin van Rijn en Christin Mussa. Een bijzondere gast is de 85-jarige Johanna Reiss uit New York. Geboren als Annie de Leeuw in Winterswijk schreef zij het boek ‘De Schuilplaats’ dat opnieuw is uitgegeven. Zij probeert op het festival zoveel mogelijk volgers op haar Facebook te krijgen om mensen te laten ervaren hoe het zou zijn geweest als ze in de Tweede Wereldoorlog internet had gehad. Erdem: “Het thema van al deze gesprekken is het persoonlijke verhaal.”

Een ander onderdeel van het Wereldpaviljoen is dat vrouwen gaan koken en het verhaal achter de gerechten vertellen. Dat betekent dat bezoekers een grote variëteit aan gerechten kunnen proberen. “Het kan zijn dat je een bordje krijgt met vijf verschillende culturen erop”, zegt Erdem lachend. Op het Wereldpodium treedt Diop Percu op met Senegalese djembé, Efsane Efeler met Turkse volksdans, Trio Nawa met Iraanse muziek, Maskei & Putra Eway met traditionele Molukse dansen en ArtEz-student Nikola Spasic met Balkan muziek.

Johanna Reiss is ook in de verhalentent te beluisteren, waar ze een lezing geeft en de voorpublicatie van haar boek verzorgt. Iraniër Saman Amini brengt een theaterstuk met een mix van muziek. Ook te zien zijn Mette Bunskoek en Marleen Stein die nog een keer ‘Anders’ Om brengen, de voorstelling die ze de afgelopen weken op tientallen Zwolse scholen hebben gespeeld. Eveneens geeft de bekende Zwolse verhalenverteller Stan Fritschy acte de présence.

De drie kleinere tenten op het terrein van het Wereldpaviljoen waren vorig jaar ingericht als huiskamers. Dit keer zijn het meer activiteitententen volgens Erdem. “Bezoekers kunnen in één van de tenten Henna Mir laten zetten, in een ander maakt een ArtEz-student foto’s van mensen met hun sieraad en vertelt het verhaal erachter. In de derde tent kan men boodschappen opschrijven en op landkaarten pinnen. Men kan daar bijvoorbeeld op zetten wat ze graag meenemen uit een land of wat ze een land willen meegeven.”

“Mensen weten niet genoeg van elkaar. We willen laten zien dat we allemaal mens zijn”, motiveert Erdem nogmaals het belang van het Wereldpaviljoen. “Bezoekers van het Bevrijdingsfestival kunnen hier lekker even vluchten uit de drukte. Ze zijn welkom op deze plek waar echt iedereen zichzelf kan zijn. Samen zijn we onszelf. We kunnen elkaar aan het denken zetten en genieten van de vrijheid die we hebben.” Bezoekers van het Wereldpaviljoen komen volgens Erdem in een nieuwe wereld waar mensen op zoek zijn naar positiviteit in deze tijd van onrust. “Alles is positief; we moeten van al die negativiteit af”, besluit Erdem.