De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Omwonenden blijven bezorgd over lawaai windmolens Hattemerbroek

Omwonenden blijven bezorgd over lawaai windmolens Hattemerbroek
Redactie: Erik-Jan Berends

DEN HAAG – Het aangepaste bestemmingsplan voor de bouw van vier windmolens bij knooppunt Hattemerbroek deugt nog steeds niet. Dat vinden bewoners van Hattem en Zalk. Ze eisten donderdag bij de Raad van State een betere bescherming tegen mogelijk lawaai van de windmolens die op grondgebied van de gemeente Oldebroek komen te staan in de oksel van A28 en de N50.

De Raad van State oordeelde in april van dit jaar al dat de gemeente Oldebroek bij het maken van het bestemmingsplan voor dit project geen duidelijkheid gaf of aan de geluidsnormen kan worden voldaan. De gemeente kreeg opdracht om dit binnen twintig weken beter te regelen.

Berekening

Oldebroek paste vervolgens de planregels aan. Er kwam een modelberekening met ijkpunten langs de gemeentegrenzen van Kampen en Hattem. Op die punten bleek het lawaai van de windmolens binnen de geluidsnormen te zijn. En dan moet het achter die punten in de buitengebieden van Hattem en Kampen dus goed zijn, redeneerde de gemeente Oldebroek. “We willen toch dat er ook aan onze kant meetpunten komen te staan”, zei een woordvoerder van de omwonenden en de verschillende organisaties die ook tegen de komst van de windmolens zijn. “Met die meetpunten kunnen we zien of het rekenmodel klopt en dat de praktijk overeenkomt met de theorie.”

Meetpunten

Maar volgens rechter Jaap Hoekstra kan de gemeente Oldebroek niet beslissen om op grondgebied van andere gemeenten meetpunten voor lawaai neer te zetten. Daar is Oldebroek niet toe bevoegd. De omwonenden kunnen wel zelf lawaaimetingen laten doen en bij overschrijding van de normen bij Oldebroek gaan klagen, aldus Hoekstra. Woordvoerders van Oldebroek bevestigden dat standpunt.

Bankgarantie

De woordvoerder van de bezwaarmakers eiste ook meer zekerheid dat de windmolens echt verdwijnen na de periode van 25 jaar die is vastgelegd in het bestemmingsplan. “Kijk maar naar de discussie over de verlaten boorplatforms. Wie moet die opruimen? En wie gaat dat betalen?” Dus zou er een bankgarantie moeten komen van windmolenexploitant Van Werven Energie. Maar Oldebroek vindt dit niet nodig. “Er is een verwijderplicht vastgelegd en een boetebeding”, zegt een woordvoerder van Oldebroek. Eventuele nieuwe exploitanten van de windmolens zitten daar ook aan vast.

De Raad doet over zes weken uitspraak.