De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zaak over bodemvervuiling Korte Kamperstraat staat op scherp

Zaak over bodemvervuiling Korte Kamperstraat staat op scherp
Redactie: Erik-Jan Berends

DEN HAAG – Als de Raad van State niet ingrijpt, dan is het faillissement van de eigenaar van een voormalige stomerij aan de Korte Kamperstraat nabij. Dat maakte de advocaat van de eigenaar dinsdag bekend tijdens een spoedzaak bij de Raad van State.

De gemeente Zwolle legde hem dwangsommen op voor in totaal 50.000 euro. Dat leidde tot niets en inmiddels is de gemeente begonnen met het invorderen van de eerste 30.000 euro. Of de Raad gaat ingrijpen, is zeer de vraag. De eigenaar zit feitelijk in een fuik waar hij alleen maar uit komt door toe te geven. Maar dat is lastig. De eigenaar van de oude stomerij wil geen schuld bekennen, omdat hij zegt niet schuldig te zijn. Hij heeft onderzoek laten doen en dat toont volgens hem aan dat onder zijn vroegere bedrijf geen vervuiling te vinden is.

Maar de gemeente houdt voet bij stuk. “Er is duidelijk een verband tussen grondwatervervuiling en de stomerij”, zegt een woordvoerder van de gemeente. De eigenaar wilde geen saneringsplan maken en daarvoor ook betalen. Daarom kwam de gemeente met dwangsommen. In kort geding oordeelde de Raad van State dat die dwangsommen vooralsnog terecht zijn opgelegd. De eigenaar heeft sindsdien niets gedaan en nu is de gemeente begonnen met invorderingen en beslaglegging. Zijn tegoeden zijn geblokkeerd. Hij kan alleen ontsnappen aan een faillissement door alsnog mee te werken aan sanering van de bodem in de Korte Kamperstraat. De gemeente bood hem eerder al aan om mee te doen aan het gezamenlijke project, waarbij de gemeente samen met grondeigenaren de bodemvervuiling in het centrum aanpakt. Dat zou hem wel 50.000 euro kosten. En daarvoor paste de eigenaar. De gemeente heeft de prijs inmiddels verhoogd voor deelname.

Datzelfde bedrag dreigt hij nu alleen al aan boetes kwijt te raken. “En dan zijn we nog geen stap verder”, zei de voorzitter van de Raad. Toch probeert de eigenaar nog onder alle druk uit te komen. Hij heeft inmiddels bij het gemeentebestuur gevraagd om herziening van het besluit van de gemeente waarin de bodemvervuiling werd vastgesteld. Die procedure loopt nog.

De Raad van State beslist binnen twee weken of de invorderingen voorlopig gestaakt moeten worden.