De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

OM eist tbs voor messteker Van Galenstraat

OM eist tbs voor messteker Van Galenstraat
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Tegen de 24-jarige verdachte van het neersteken van een man bij een speeltuintje in de Zwolse Van Galenstraat, is dinsdag twee jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Het letsel bij het slachtoffer was potentieel dodelijk. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de verdachte het plan had een onschuldige derde op te laten draaien voor de steekpartij.

Op zondag 16 september fietst het latere slachtoffer in de Van Galenstraat als hij bij het speeltuintje Levi B. een joint ziet opsteken. Hij maakt een opmerking, mogelijk als grapje, en fietst door. Maar B. snauwt hem verwensingen toe, zei de officier van justitie dinsdag in de rechtszaal. De fietser keert om. Hij begrijpt dat B. zich wellicht even bedreigd heeft gevoeld, zal hij later tegen de politie zeggen. Hij kan wel eens druk overkomen. Maar reden om een mes te trekken en een levensbedreigende wond toe te brengen, is er nooit geweest, aldus het Openbaar Ministerie. Dat is wel wat B. doet. Getuigen zien de man met de fiets achteruitlopen met een agressieve B. voor hem. Als de fietser zich klem loopt tegen een auto, steekt B. hem neer en rent weg. Hierbij liet hij het slachtoffer in hulpeloze toestand achter. Het was aan de artsen te danken dat de man het overleefd heeft, zei de officier.

Nadat B. ontkwam, deed hij de kleren die hij droeg in een tas. Het mes had hij al weggegooid. Waarom bewaarde hij die kleren? Hij gaf ze mee aan een zekere Roy. En die man werd door de vriendin van B. aangegeven als dader van de steekpartij. Maar Roy verklaarde uiteindelijk anders: hij was door B. onder druk gezet om de schuld op zich te nemen, vermoedt ook het OM. En dan was er ook nog het verhaal van twee getuigen die met een verhaal wilden komen dat positief was voor B. Maar toen ze voor de onderzoeksrechter moesten komen, trokken ze zich snel terug. Had B. hier ook een rol in? Voor de officier van justitie is tbs noodzakelijk. Kan het niet met dwangverpleging, dan wel als tbs met voorwaarden.

B. zelf zei te zijn aangevallen door het slachtoffer. Hij had bloed op zijn hoofd na rake klappen. En hij raakte vervolgens in paniek. “Ik was net vrij. Ik vroeg hem mij met rust te laten”, zei hij de rechters. Opvallend is dat na het steekincident in de straat een klapmes is gevonden. Dat zou van het slachtoffer zijn. Het mes was niet uitgeklapt. B. is eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. Zijn raadsman, Kees Kok, benadrukte dat zijn cliënt gemotiveerd is om zich in een kliniek te laten behandelen aan zijn persoonlijkheidsproblemen, maar ook voor zijn cannabisverslaving. Tbs met dwangverpleging gaat volgens de advocaat veel te ver. “Een behandeling in een kliniek is bij hem nog nooit geprobeerd.”

Vonnis op 30 april.