De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Oliemolen De Passiebloem staat centraal tijdens Overijsselse Molendag en Open Monumentendag

Oliemolen De Passiebloem staat centraal tijdens Overijsselse Molendag en Open Monumentendag
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

WIPSTRIK – Bij de Zwolse oliemolen de Passiebloem is zaterdag de officiële opening van Overijsselse Molendag. Het evenement valt ieder jaar gelijk met Open Monumentendag. Dat betekent dat de molen open is voor publiek en er tal van activiteiten zijn.

Gedeputeerde Hester Maij en de Zwolse wethouder Monique Schuttenbeld verrichten de officiële opening. “Ieder jaar organiseren we de aftrap met een lokale stichting”, vertelt Pieter van der Vinne, voorzitter van Stichting ‘De Overijsselse Molen’. De keuze voor De Passiebloem als vertrekpunt voor Overijsselse Molendag 2018 komt volgens hem puur voort uit de locatie. “Sommige jaren is er een specifieke reden om voor een bepaalde molen te kiezen, bijvoorbeeld een jubileum. Dit keer ging het om de locatie; we willen niet altijd in dezelfde hoek van de provincie zitten.”

Met de officiële aftrap wil de stichting de dag een extra tint geven en de lokale molen in de schijnwerpers zetten. “Molens zijn belangrijk: ze zijn een vorm van cultureel industrieel erfgoed. Dat vraagt continue onze aandacht. In het behoud ervan gaat bovendien veel publiek geld zitten, dus dan mag je er ook wel wat voor terugdoen door ze open te stellen”, vindt Van der Vinne.

De meeste Overijsselse molens draaien volgens de voorzitter op woensdagen en zaterdagen en sommige – die nog productie draaien – ook de rest van de week. “Onze stichting is voor alle molens in Overijssel. Het zijn er nog ruim zestig. Precies is lastig te zeggen, omdat in noordwest Overijssel nog een aantal tjaskers – kleine watermolens - zijn.”

Hoewel Van der Vinne van mening is dat continue vinger aan de pols moet worden gehouden, is hij tevreden over de huidige toestand van de Overijsselse molens. “Sinds decennia hebben we geen restauraties vanuit een vervallen toestand hoeven doen. Het behoud van de molen is aan de eigenaar, meestal een lokale stichting. Als die steun nodig heeft, bijvoorbeeld bij een subsidieaanvraag, kunnen wij bijspringen. Wij faciliteren de molenstichtingen bijvoorbeeld ook bij hun financiën, organisatie, vrijwilligers of communicatie. Onze stichting bestaat uit vrijwilligers en we hebben een professionele adviseur voor ongeveer twee dagen per week in dienst. De laatste jaren hebben we veel profijt gehad van provinciale subsidies uit de pot ‘Het verhaal van Overijssel’. De molens staan er over het algemeen dan ook goed bij.”

Ada Meurs, al twintig jaar molenaar van De Passiebloem, een van de acht overgebleven oliemolens in Nederland, is blij met de extra aandacht. “Alles wat we kunnen doen om dit belangrijke cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen, is meegenomen. Het is namelijk goed om te zien waardoor Nederland groot is geworden. De aandacht past dus bij onze doelstelling.” Als er op 8 september wind is, zien de bezoekers volgens haar een dubbele oliemolen in werking. Er worden verder in diverse talen rondleidingen gegeven en in de partytent buiten kan men pannenkoeken eten en koffie, thee en limonade drinken. Bezoekers kunnen zich eveneens verkleden in traditionele kleding en voor kinderen zijn er een speurtocht en kleurplaten.

Na een aantal toespraken gaat de molen rond kwart over elf draaien. Wie niet op Open Monumentendag of Overijsselse Molendag kan komen, kan De Passiebloem iedere eerste en derde zaterdag van de maand bezoeken. Het gaat goed met de molen, stelt Meurs tevreden vast. “De molen is in goede conditie en we hebben een goed team van molenaars en gidsen. Ook het contact met de gemeente Zwolle loopt naar tevredenheid.”