De Swollenaer

Zaterdag, 23 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Nieuwe senior is actief, betrokken en geïnteresseerdGilde Zwolle kijkt tevreden terug op eerste POWER

Nieuwe senior is actief, betrokken en geïnteresseerdGilde Zwolle kijkt tevreden terug op eerste POWER
Foto: Tessa Klooster
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Tessa Klooster)

ZWOLLE – Hun eerste editie van POWER was een succes. Daarom komt Stichting Gilde Zwolle in het najaar met een tweede ‘cyclus’. Tijdens vijf workshops voor de ‘nieuwe senior’ draait het om vitale ouderen of ‘bijna ouderen’ die willen investeren in persoonlijke groei, sociale netwerken en zinvolle activiteiten.

“De ‘nieuwe senior’ wil niet stilzitten”, vertelt Ria Lamens, trainer bij Gilde Zwolle. “Hij of zij is actief, betrokken en geïnteresseerd in de maatschappij. In de media en ook bij jongeren kleeft een wat zwaarder beeld aan ouderen. Er komen steeds meer mensen met dementie, er is en gaat een steeds grotere groep met pensioen en we hebben een omgekeerde bevolkingspiramide. Als Gilde Zwolle willen we deze groepen graag verbinden met elkaar. We willen laten zien dat oudere mensen ook activiteiten willen en kunnen doen in de samenleving. En dat ze ook betrokken zijn bij jongeren. Maar de nadruk ligt op persoonlijke ontwikkeling, sociale netwerken en zinvolle activiteiten. Daar draait Gilde POWER om.”

Gilde Power is bedoeld voor mensen vanaf 50 jaar die zich willen verdiepen, bezig willen zijn en blijven met persoonlijke ontwikkeling en die hun sociale netwerk willen uitbreiden. De eerste cyclus vond plaats in november en december 2017 in Stadkamer. Met een groep van dertien deelnemers waarvan de oudste 87 was. Hannie Houben was met haar 53 jaar de jongste. “Ik woon sinds een paar jaar in Zwolle, maar werkte in het zuiden. Daar heb ik ook vooral mijn sociale netwerk. Ik meldde me aan bij POWER omdat ik weer een sociaal en een zakelijk netwerk wilde opbouwen.”

Kennis en Kunde

Tijdens vijf workshops boog Hannie zich met de twaalf andere deelnemers over de thema’s: sociale contacten, arbeid en activiteiten, inspiratie en zingeving, lichaam en geest en materiële situatie. Herman te Pas, voorzitter van het Gilde Zwolle: “Je maakt gebruik van elkaar kennis en kunde. Als iemand iets over testamenten wil weten, dan praten we daarover en wisselen we ervaringen uit. Het is niet zo dat we dan een notaris uitnodigen. Empowerment is belangrijk.” Bij elke workshop is een trainer aanwezig. Die heeft een driedaagse cursus gevolgd. Herman: “Trainers reiken de tools aan waarmee de groep een gesprek aangaat. Daardoor kom je op een andere manier met elkaar in gesprek. Ria vult aan: “Zo krijgt iedereen aan het begin van een workshop de vraag waar hij of zij staat in het in het leven met betrekking tot het thema. Werk je nog? Heb je sociale contacten? Hoe gaat het lichamelijk? Daarna ga je samen praten over wat je anders zou willen en hoe je dat kunt bereiken. Maar”, benadrukt Ria. “Het is geen therapie. Het gaat om persoonlijke ontwikkeling en het samen ontplooien van activiteiten.”

Stempel

Op de eerste cyclus kreeg de organisatie goede feedback. Ria: “Mensen gaven aan de workshops als inspirerend en betekenisvol te ervaren en dat zij een groter netwerk hebben gekregen. Eén van de deelnemer zei: ‘Ik ben opgelucht dat we het samen niet eens zijn met de stempel ouderen’. We voldoen niet aan het beeld van de ouderen achter de geraniums. De mooiste opbrengst is denk ik dat de groep nog steeds bij elkaar komt en activiteiten met elkaar gaat ondernemen.”

Kwetsbaar

Ook Hannie kijkt met een tevreden gevoel terug op de eerste cyclus. “Het samen praten en vanuit verschillende invalshoeken naar iets kijken, leverde me nieuwe inzichten op. Ik vind het mooi dat iedereen zich zo open en kwetsbaar durfde op te stellen. Ik kon bijvoorbeeld openlijk vertellen over mijn burn-out en kreeg tips. Daarnaast kwam ik altijd met veel energie bij de bijeenkomsten vandaan. Inhoudelijk is het goed en het is fijn om mijn netwerk uit te breiden. Na vijf bijeenkomsten is Gilde POWER afgelopen, maar kun je zelf onderling afspreken of je elkaar nog eens ziet. Wij hebben binnenkort weer met z’n allen afgesproken en gaan samen iets ondernemen.”