De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Neurowetenschapper spreekt over menselijke muzikaliteit en wonderlijke hersenen

Neurowetenschapper spreekt over menselijke muzikaliteit en wonderlijke hersenen
Foto: Paul Dijkstra
Redactie: Erik-Jan Berends

ASSENDORP - Dr. Ben van Cranenburgh is op woensdag 27 maart te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. De bijeenkomst is bij Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes en begint om 20.00 uur.

Van Cranenburgh (1945) studeerde geneeskunde in Amsterdam, promoveerde in de neurofysiologie en richtte het ITON (Instituut voor toegepaste neurowetenschappen) op. Hij wil de kloof tussen neurowetenschap en de dagelijkse praktijk overbruggen en richt zich met deze lezing daarom op een breed publiek. De spreker deed veel onderzoek naar de relaties tussen muziek en het brein. Bij het maken, luisteren en ervaren van muziek zijn veel verschillende delen van de hersenen betrokken. Muziek zit heel diep verankerd in ons brein: alzheimerpatiënten vertonen bij muziektherapie vaak verrassend sterke reacties. Van Cranenburgh hierover: “Bij demente mensen zijn vaak nog ‘eilanden van talent’ aanwezig, zoals schilderen of zingen.” Hij pleit voor meer aandacht voor deze vorm van therapie.

Maar ook voor andere mensen is muziek volgens hem belangrijk. Van Cranenburgh is naast neurowetenschapper verdienstelijk pianist, klarinettist en altviolist. Hij weet dus zowel in theorie als uit de praktijk hoe veeleisend muziek kan zijn voor de hersenen. “Kinderen die op muziekles zitten, presteren vaak beter op school. Muziek bereikt alle uithoeken van het brein en heeft echt meerwaarde.” In deze lezing gaat hij in op de vele manieren waarop muziek ons brein beïnvloedt en verbetert.

Tijdens deze avond horen bezoekers wat er nu eigenlijk gebeurt in de hersenen tijdens het luisteren en maken van muziek, dit dankzij de nieuwste fMRI-technieken. Van Cranenburgh breekt een lans voor het belang van muziek voor jong en oud. Hij laat overtuigend zien waarom muziek altijd weer terugkomt in ons leven en waarom muziek geldt als een van de belangrijkste menselijke cultuuruitingen.

De inloop is vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt 5 euro, en 3 euro voor leden van het Humanistisch Verbond. Bezoekers kunnen contant betalen aan de zaal. Na de pauze is er veel gelegenheid tot discussie met de spreker. Het boek ‘Muziek en brein’ is tijdens de lezing te koop voor 20 euro, ook contant te voldoen.