ASSENDORP - Silvia Benschop is op woensdag 28 maart te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Zij komt vertellen over haar visie op onze omgang met dieren.
De lezing is bij Stadkamer aan de Zeven Alleetjes 1A en begint om 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur. Deelname kost 5 euro; leden van het Humanistisch Verbond betalen 3 euro. Bezoekers dienen contant te betalen aan de zaal.
Het lijkt wel eens alsof het in het humanisme alleen maar over mensen gaat, aldus Benschop. “Komen we pas aan de dierenproblemen toe als alle mensenproblemen opgelost zijn?”, vraagt zij zich af. “Discriminatie is verwerpelijk, daarover zijn we het eens. Binnen het humanisme is gelijkwaardigheid een groot goed en zal men niet de éne mens belangrijker vinden dan de andere wanneer het om het bestrijden van leed gaat.” Maar, aldus Benschop, dit geldt alleen voor discriminatie van mensen; discriminatie van andere soorten dan de mens (speciesisme) wordt alom geaccepteerd.
Waarom heeft het goede leven voor een niet-menselijk dier niet net zoveel prioriteit als voor menselijk dieren? Vinden we dieren tweederangs wezens? “Miljarden dieren ondergaan wereldwijd martelingen, te midden van een wereld die daar doofstom en blind voor is. De omvang van dit leed houdt me uit mijn slaap”, zegt Benschop. Ze vindt dat er een grote noodzaak tot verandering is. “Niet alleen voor de dieren. Maar ook vanwege de desastreuze gevolgen die onze huidige omgang met dieren heeft voor onszelf.” Daarom zouden we anders moeten eten, op zijn minst ‘wreed-vrij’. Wat dat is? Dat vertelt Benschop op de avond zelf. Na de pauze is er veel gelegenheid tot discussie en vragen vanuit het publiek.
Silvia Benschop is op veel gebieden actief: ze werkt onder meer als fotograaf, als filosofisch consulent en als cursusleider bij het Humanistisch Verbond. Ook haar opleiding is divers. Zij studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, nam deel aan verschillende trainingen bij diverse praktisch filosofen, waaronder de Franse filosoof Oscar Brenifier (Institut de Pratiques Philosophiques), studeerde enkele jaren wijsbegeerte aan de Universiteit van Utrecht en volgde aanvullende opleidingen aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW), waaronder de beroepsopleiding tot filosofisch consulent.