De Swollenaer

Zondag, 13 juli 2025

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Na de publicatie van ‘Dini’s Dagboek’ duikt tweede dagboek op uit de Cliviastraat

Na de publicatie van ‘Dini’s Dagboek’ duikt tweede dagboek op uit de CliviastraatNa de publicatie van ‘Dini’s Dagboek’ duikt tweede dagboek op uit de Cliviastraat
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

ASSENDORP – Op het adres Cliviastraat 25 in Assendorp woont in de Tweede Wereldoorlog de familie Van der Woude. Vader Sytze van der Woude, onderwijzer aan de Groen van Prinstererschool school voor gereformeerd lager onderwijs aan de Schoutenstraat, laat twee notitieboekjes na waarin hij een dagboekje heeft bijgehouden.

Na de publicatie van het oorlogsdagboek van Dinie Beekman (zie onze krant van 8 april), woonachtig in dezelfde straat, belt Anneke Velzel- van der Woude de redactie van weekblad de Swollenaer met dit bericht. Het dagboek van haar vader is heel anders van aard, maar de familie Beekman wordt er ook in genoemd.

Notitieboekjes

Sytze van der Woude werd geboren op 16 april 1900 en overleed op 27 juni 1977. Bij het opruimen van zijn bureau en boekenkast vonden de nabestaanden in het begin van de jaren tachtig de twee notitieboekjes. Het eerste deel beschrijft de periode van 20 mei 1942 tot en met 4 september 1944. Deel twee behandelt het tijdvak van 5 september 1944 (Dolle Dinsdag) tot en met 11 oktober 1945.

Zoon Ed van der Woude werkt de notities begin jaren negentig uit. “De boekjes zijn deels met potlood geschreven en daardoor kwetsbaar en moeilijk te lezen. Bovendien viel het eerste deel al bijna uit de band”, schrijft hij in de uitgewerkte boekjes die hij voor zijn vaders kinderen en kleinkinderen toegankelijk wilde maken.

Radio

Hij vermeldt verder in de toelichting dat beide boekjes tot de dag van de bevrijding (14 april 1945) zorgvuldig waren verstopt op de studeerkamer. Daar stond ook sinds 16 augustus 1943 een bruin-bakelieten Philips-radio verdekt opgesteld. Aan de wand had zijn vader de kaarten van Rusland, Noord-Afrika en de Pacific opgehangen om het nieuws van de fronten goed te kunnen volgen.

“Tot 7 december 1944, toen de stroomvoorziening werd afgesneden, ging vader elke dag naar boven om naar de ‘Engelse zender’ te luisteren”, memoreert Ed van der Woude. “Deze was moeilijk te verstaan door de Duitse stoorzenders en met het oog op mogelijke verraders moest het volume heel laag worden gehouden.”

Scheuring

Het gezin Van der Woude was lid van de gereformeerde kerk in Zwolle. Sytze van der Woude zat vanaf 6 september 1942 als ouderling in de Kerkenraad. Binnen de gereformeerde kerken in Nederland was in die tijd een strijd gaande, waarover de schrijver in zijn dagboek regelmatig verhaalt. Na de bevrijding kwam het tot een scheuring tussen de Synodalen en Vrijgemaakten.

Heel anders dan het dagboek van straatgenoot Dinie Beekman vertelt Van der Woude niet zozeer over zijn persoonlijke ervaringen, maar beschrijft hij vooral troepenbewegingen. Daarnaast houden hem vooral de ontwikkelingen binnen de kerk bezig en tekent hij zo nu en dan bezoeken van familie en/of vrienden op en kleine gebeurtenissen binnen het gezin.