De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Man die schot op deur portiekflat mag vijf jaar Zwolle niet in

Man die schot op deur portiekflat mag vijf jaar Zwolle niet in
Redactie: Erik-Jan Berends

Michiel Satink

ZWOLLE – De man die op 7 januari op de deur van een portiekflat aan de Minervalaan schoot, mag de komende 5 jaar Zwolle niet in. Dat bepaalde de rechtbank donderdag.

Het gebiedsverbod geldt voor de hele bebouwde kom van Zwolle. De rechtbank acht dit noodzakelijk omdat het slachtoffer tot op de dag van vandaag in haar dagelijks functioneren beperkt wordt door de reële vrees dat de verdachte haar wat aan gaat doen. De man viel de bewoonster van die flat al maanden lastig. Het is niet alleen voor haar veiligheid maar ook ter bescherming van de maatschappij dat het verbod wordt opgelegd, aldus de voorzitter donderdag. Naast die maatregel kreeg de 31-jarige R.D. 15 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd en moet hij zich onder behandeling laten stellen. D. bedreigde de vrouw eerst in oktober en november vorig jaar. Hij zette meerdere foto's van haar online met de uitnodiging langs te komen. “Kom gezellig langs. Kom mijn strakke kutje neuken”, schreef hij onder meer. Onder het bericht stonden haar naam, adres en telefoonnummer.

Die bedreigingen waren zo ernstig dat hij een zogeheten gedragsaanwijzing kreeg. Hij mocht geen contact meer opnemen met het slachtoffer. Daarna werden de bedreigingen nog ernstiger. Hij stuurde haar berichten dat hij een geldbedrag op haar hoofd had gezet. Ze kreeg foto's toegestuurd waarop D. te zien is die een wapen op de lens richt. Ook merkte ze dat ze haar auto niet meer aan de praat kreeg. D. bleek suiker in de benzinetank gegoten te hebben. Op 7 januari ging de man in Zwolle een stap verder. “Je blijft maar uitgaan hè”, berichtte hij haar. “Kijk maar naar de voordeur beneden”. Bij de schietpartij met een omgebouwd alarmpistool raakte de ruit van de voordeur vernield. De man is ook veroordeeld voor wapenbezit.

De rechter kan een gebiedsverbod voor maximaal 5 jaar opleggen. Omdat D. niets in de stad te zoeken heeft – zo werkt of woont hij er niet – vond de rechtbank dat verbod op zijn plaats. Gebiedsverboden worden vaker opgelegd maar een maatregel geldend voor een hele stad voor zo'n lange duur is juist redelijk zeldzaam. Als hij het verbod overtreedt, mag hij gelijk worden opgesloten.