De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Hart in Beweging Zwolle zoekt nieuwe leden

Hart in Beweging Zwolle zoekt nieuwe leden
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE – Hart in Beweging (HIB) Zwolle biedt al bijna veertig jaar sport en spel voor ouderen. De afgelopen week is een nieuw seizoen van start gaan met vijftig leden, verdeeld over vier groepen. Gerrit van Capelle, een van de contactpersonen van HIB Zwolle, maakt zich zorgen. “We zitten te springen om nieuwe leden.”

HIB Zwolle bestaat sinds 1980 en werd opgericht met als doel om mensen met hart- en vaatproblemen samen te laten bewegen. “Onze groep is voortgekomen uit cardiologie van het ziekenhuis. Onze vereniging is aangesloten bij de Harteraad, verbonden aan de Hartstichting”, vertelt Van Capelle.

Tegenwoordig is iedere oudere welkom. Er wordt in vier groepen gesport op maandag of dinsdag. Elke groep heeft een eigen niveau. Op deze manier is HIB Zwolle zeer toegankelijk, iedereen is welkom. Ouderen kunnen terecht op maandag of dinsdag, van 17.00 tot 18.00 uur of van 18.00 tot 19.00 uur. Plaats van handeling is de gymnastiekzaal bij de Geert Grote School aan de Van Hille Gaerthéstraat 92. De sporturen staan onder leiding van een door de Harteraad bijgeschoolde gespecialiseerde fysiotherapeut. Bij HIB Zwolle worden spel en sport gecombineerd.

Momenteel heeft de vereniging vijftig leden. Die zijn verdeeld over vier groepen. “Dat betekent iets meer dan tien mensen per groep. Maar dat is te weinig om stabiel te zijn. Dan heb je eigenlijk zestien personen per groep nodig.” Volgens Van Capelle moeten de groepen niet kleiner worden. “Dan moet je van vier naar drie groepen en dan gaat het glijden en haken mensen af.”

Volgens hem is het belangrijk dat ouderen blijven bewegen. “Bewegen en spel zijn voor mensen zoals ons hard nodig. Mobiliteit is erg belangrijk, evenals balans. Spel bevordert dat. Er zijn veel 65-plussers die geen bal kunnen vangen. Daar schrik je van.” Door meer te bewegen worden en mee te doen aan sport en spel worden ouderen volgens Van Capelle veel minder kwetsbaar. “Door spelletjes als trefbal en hockey leer je vallen. We bedenken allerlei spelletjes.”

Tot slot wijst hij nog even op het sociale aspect van sport en spel van HIB Zwolle. “Bij Hart in Beweging leer je mensen kennen. En de lachspieren worden aangesproken. Het is een echte vriendengroep. Een sociaal netwerk. En sport en spel is bij ons heel laagdrempelig. Speciale kleding is niet nodig. Gymschoenen is al voldoende. Belangstellenden kunnen op maandag of dinsdag gewoon langskomen en meedoen.”