De Swollenaer

Zaterdag, 23 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Diversiteitscampagne met Bram van Polen: ‘In de voetbal is het nog een soort taboe’

Diversiteitscampagne met Bram van Polen: ‘In de voetbal is het nog een soort taboe’
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erika Schuuring)

WIPSTRIK - Uitsluiting en onveiligheid in de sport komt veel voor. Acceptatie van LHBTI -personen binnen sportverenigingen is een actueel en terugkerend thema. Diversiteit wordt ervaren als ingewikkeld.

Dat blijkt ook uit onderzoeken van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Daarom zaten Sportservice Zwolle, COC Zwolle en Gemeente Zwolle met elkaar om tafel. Zij ontwikkelden de bewustwordingscampagne ‘Sluit niemand uit – daar win je mee!’, die op 21 november van start gaat. Rolmodel is Bram van Polen, aanvoerder van PEC Zwolle.

Samen met vijf ervaringsdeskundigen staat hij op de campagneposters afgebeeld. Dat zijn mensen die met uitsluiting te maken hebben gehad vanuit religie, geaardheid, afkomst, kleur of fysieke gezondheid. Zij vertellen hun verhaal. In een interview geef van Polen zijn reactie weer: “Ik ben voor gelijkheid van alle soorten en maten. Ik vind dat iedereen zichzelf moet zijn. In de voetballerij is het nog een soort van taboe. Misschien omdat het een machowereld is geweest.”

Inhoudelijk expert Asselien van Dijk gaat het gesprek aan met sportverenigingen. “Dat is hard nodig,” legt Van Dijk uit. “Binnen de sport is vaak sprake van groepsgedrag en ook spelen individuele gedragskenmerken en weerbaarheid vanuit de groep zelf een rol. In de voetbal zie je dat vooral. Daar is van alles aan de hand. Iedereen wil van zich laten horen. Kijk naar hoe de huidige wereldleiders zich gedragen. We zijn bezig met het herlabelen. Wat is mannelijk en wat is vrouwelijk? Seksuele diversiteit wordt gezien als een bedreiging van de mannelijkheid. In de voetbal komen alle mannelijk makende coderingen van winnen en verliezen bij elkaar. Een veel gehoorde uitspraak is: prima dat je homo bent, als je maar niet aan me komt. Alsof dat bij homoseksualiteit hoort, wat volstrekte onzin is natuurlijk. Daarmee zegt men eigenlijk iets anders. Je mag wel meedoen, maar dan moet je doen zoals wij. Het gaat over het verschil tussen integratie en inclusiviteit.”

“Het gesprek met de sportverenigingen begin ik expliciet met: zijn we het met z’n allen eens dat iedereen dezelfde rechten heeft?” Met filmpjes en feiten laat Van Dijk vervolgens zien hoe bewustwording werkt. Daarbij is de bespreekbaarheid belangrijk alsmede het stimuleren van diversiteit en veiligheid. Zij betrekt de trainers en de teams bij het proces en er worden omgangsregels opgesteld. Vijf vereniging hebben zich inmiddels aangemeld om mee te werken.

“Hoewel het ingewikkeld is om cijfers boven water te krijgen, blijkt dat vijfentwintig procent van de LHBTI-sporters binnen verenigingen niet uitkomt voor hun geaardheid. Van de bi-sexuelen is dat zestig procent. Ook omstanders ervaren negativiteit. Eén op de vier zegt getuige te zijn van negatieve signalen”, benadrukt Van Dijk. “Dat zijn pittige percentages.”

De aftrap van de campagne vindt plaats met een Meet Up van Club Cele op 21 november om 20.30 uur in het spelershonk van PEC Zwolle. Meer informatie zwolsetheaters.nl/programma/clubcele-veiligsporteninzwolle.