(door Erik-Jan Berends)
WIPSTRIK – Een grote map met krantenknipsels herinnert Gradus Scholder nog aan het 40-plus Café dat het COC in het verleden had. Hij heeft deze handschoen weer opgepakt en zo beleefde wijkcentrum Bestevaer op 26 januari het eerst Roze 60-plus Café.
Vanuit de wijkactiviteit ‘KLEUR de Wipstrik’, een activiteit van Wijk- en Speeltuinvereniging Wipstrikkwartier, kwam welzijnswerker Corinne Tijsseling met Scholder in contact. Op dat moment maakte hij kenbaar dat hij graag een Roze 60-plus Café wilde opzetten. “Ik heb hem ondersteund in de opzet, maar verder heeft hij het helemaal georganiseerd. Gradus deed het meeste werk: netwerken, promoten, hapjes maken en meer”, vertelt Tijsseling.
De eerste editie was met een mix van zo’n 25 bezoekers meteen een succes volgens Scholder. “Ik miste dit hier”, vertelt hij. “Mensen van onze generatie zijn rond de oorlog geboren. Onze geaardheid werd toen nog als niet-normaal gezien. In de jaren zestig waren er al wel clubs, maar die droegen een andere naam als dekmantel. Ondanks dat het nu veel toleranter is, leven ouderen nog steeds met deze negatieve ervaringen.” De initiatiefnemer van het Roze 60-plus Café vindt het belangrijk dat deze ouderen niet in een isolement raken. “Zij hebben natuurlijk nooit de seksuele vrijheid gehad. We zien tevens mensen die nu pas uit de kast komen als hun partner overlijdt. Dan komen ze uit voor hun eigen partnerkeuze.”
“Veel roze ouderen zijn ook ongehuwd en hebben geen kinderen”, vult Henk Lobers aan. “Als ze iets met hun gezondheid krijgen, komen ze al gauw in de zorg terecht. Voor al deze mensen is het plezierig elkaar als gelijkgestemden te ontmoeten, waar je onderling wat geintjes kunt maken en over dit soort zaken kan spreken.” Een ‘café’ is nieuw, maar bij De Terp kent seniorenorganisatie WijZ al wel tien jaar een Roze Middag. Lobers is daar begeleider. “We hebben er thema-gesprekken, eten zo nu en dan samen en hebben soms ook wat andere activiteiten. Als onderwerpen praten we bijvoorbeeld over een testament of of je de foto van je vriend op het kastje thuis durft te zetten. Deze activiteit is er iedere tweede woensdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Het Roze 60-plus Café vind ik hierop een heel mooie aanvulling. Dat is wat meer ongedwongen en iedere laatste vrijdag van de maand van 14.30 tot 17.00 uur.”
Tijsseling: “Het café is door roze ouderen georganiseerd en zij zijn dan ook welkom. Of je nou uit Zwolle komt of in Wezep alleen thuis zit, dat maakt niet uit. Aan de eerste opkomst merk je al wel dat er behoefte aan is.” “Het is vooral de ontmoeting en dat je jezelf kan zijn”, benadrukt Scholder. “Binnenkort willen we trouwens ook nog bezien of we samen een film kunnen kijken. Op 11 februari gaan we in ieder geval met een groepje naar ‘Call me by your name’ in Filmtheater Fraterhuis.”
Wie interesse heeft is welkom, zowel bij de Roze Middag als het Roze 60-plus Café. De eerstvolgende data zijn respectievelijk 13 februari en 23 februari. De eigen bijdrage voor het Roze 60-plus Café is 2 euro.