De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

‘De Mobiele Boer’ levert verse melk, rechtstreeks uit de wei bij de Aa-landen

‘De Mobiele Boer’ levert verse melk, rechtstreeks uit de wei bij de Aa-landen
Redactie: Erik-Jan Berends

AA-LANDEN – Je eigen verse melk tappen, om de hoek. Sinds maandag kunnen Zwollenaren dagelijks van acht tot acht terecht bij de melktap van De Mobiele Boer op de Dijklandhoeve in Zwolle, net ten noorden van de Aa-landen.

Mobiele Boer Ellen de Lange is één van de boeren van de Zwolse Stadslanderijen. Zij melkt haar koeien buiten met een mobiele melkstal in de weiden naast de boerderij. De melk komt rechtstreeks van de koeien van mobiele boer Ellen de Lange. Het is een kudde biologische MRIJ-vee (Maas-Rijn-IJssel). Dit roodbonte ras graast van oudsher in het rivierengebied en staat bekend om de volle en romige melk. Bijzonder is dat de koeien dag en nacht buiten grazen en ook buiten gemolken worden in een traditionele doorloopwagen die fungeert als mobiele melkstal.

Melktap

Met de melktap tappen kopers de gekoelde melk rechtstreeks van de koe. “Ze is onbewerkt, vol van smaak en met behoud van alle gezonde voedingsstoffen”, volgens De Lange. “Verse, ofwel rauwe, melk heeft behalve dat het gefilterd en gekoeld is, geen verdere bewerking ondergaan zoals koken of pasteuriseren. De Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) raadt aan de melk voor consumptie gedurende een minuut tot tenminste 72 graden te verwarmen. Het is aan de kopers zelf of zij dat doen of niet. Veel mensen vinden de smaak van verse rauwe melk lekkerder.”

Fles

De melktap staat aan de Luttekeweg 1 en is dagelijks geopend van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. De melk kost één euro per liter. Het is mogelijk om zelf een fles of kan mee te nemen. Ook zijn er glazen literflessen te koop voor één euro per stuk. Deze zijn geschikt voor hergebruik en kunnen gewoon afgewassen worden. Op de Dijklandhoeve kunnen bezoekers behalve voor melk ook terecht voor fruit, bloemen en andere verse boodschappen van lokale teelt.

Lokaal

De Lange is één van de aangesloten ondernemers van de Zwolse Stadslanderijen, een samenwerkingsverband van biologische boeren en tuinders in de Zwolse stadsrandzone die streven naar zoveel mogelijk lokaal geproduceerd eten voor de Zwollenaren in combinatie met natuurontwikkeling. “Met de opening van de melktap op de Dijklandhoeve is Zwolle een tweede tap rijker”, laat ze weten. Collega-stadslanderijenboer Harold van Vilsteren van boerderij Het Rode Huis opende in 2017 de allereerste melktap van Zwolle. Ga voor meer informatie naar stadslanderijen.nl of demobieleboer.nl.