De Swollenaer

Woensdag, 15 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Bianca Bastiaan gaat vol energie aan de slag bij de Zwolse Stadslanderijen

Bianca Bastiaan gaat vol energie aan de slag bij de Zwolse Stadslanderijen
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Op de boerderij van de Stadslanderijen aan de Luttekeweg waait een frisse wind. Sinds 3 augustus bestiert Bianca Bastiaan er de boerderijwinkel en is collega Michel Plender druk bezig met het opzetten van een webshop.

Doel is om met de coöperatie meer aan de weg te timmeren. Twee jaar geleden begon Jos van Leusen met een samenwerkingsverband tussen boeren. Zij wilden dat hun voedsel op een laagdrempelige manier aan consumenten zou worden verkocht. “De producten die we hier verkopen, komen vooral uit Zwolle en ongeveer vijftien kilometer er omheen”, vertelt de energieke Bastiaan. “Alleen als het in deze regio niet leverbaar is, kijken we verder. Voor groenten en vlees lukt dat prima en ook kaas komt van De Huppe en de Vreugdehoeve.” Ze vindt het heel belangrijk dat verhaal van de producten wordt verteld. “Als je er niets bij vermeldt, zien consumenten niets anders dan bijvoorbeeld een plak kaas. Ik kan bijvoorbeeld over de Mecorino vertellen dat het een unieke kaas is die bij de Vreugdehoeve wordt geproduceerd. Zo draag ik mijn enthousiasme over op de consument. Dat vind ik het mooiste van alles.”

Service

Bastiaan werd vijf jaar geleden geveld door een burnout. Ze had twee jaar nodig om ervan te herstellen en ging aan de slag als buschauffeur. “De bedoeling was dat eerst een jaar te doen, maar ik knoopte er nog een jaar bij aan. Het begon me opnieuw te zwaar te worden en ik werd weer moe van alles. Toen heb ik even de tijd genomen om te bepalen wat ik nou echt leuk vind.” Opgegroeid op een boerderij wilde ze terug naar haar ‘roots’. “Ik begon een eigen bedrijf ‘Heerlijk uit de streek’. Door die streekproducten kreeg ik veel contacten met boeren. Ik kon daaraan tevens een mooie invulling geven met het verlenen van extra service. Ik verkocht potjes, maar mijn passie kan ik nu helemaal uitleven in deze echte boerderijwinkel. Dat heb ik altijd gewild. Hier kan ik vanaf nul opzetten wat ik wil. Veel meer dan bijvoorbeeld in een supermarkt.”

Aandacht

Klanten hebben in de winkel van de Stadslanderijen aandacht nodig, vindt Bastiaan. “Ze komen voor het praatje bij het product. Van die combinatie word ik vrolijk. Die service kan ik met dit beperkte assortiment ook leveren. Ik ken de boeren die de producten leveren en kan er dus van alles over vertellen. Ik vind dat als je vlees wilt, je ook moet weten waar het vandaan komt. Ik ontvang hier mensen die bewust hun eten halen. Het maakt ze niet uit of ze een euro meer betalen. Deze producten geven een goed gevoel en de boeren krijgen een eerlijke prijs.” Tachtig procent van het assortiment in de winkel is biologisch. Twintig procent is niet biologisch maar wel duurzaam, uniek en afkomstig van kleine ondernemers, verzekert Bastiaan. “We willen groot worden door klein te blijven. ”

Plannen

De basis van de boerderijwinkel bestaat twee jaar. Op de Stadslanderijen bevinden zich verder fruitteler Jeanine, de biologische bloementuin van Lara, in de hooischuur kunnen kinderen met stro spelen en Sven bakt met jongeren met autisme. Producten die ook weer in de winkel te koop zijn. “Er zijn nog veel meer plannen”, vervolgt Bastiaan. “We kijken hoe we de deel kunnen verhuren. Zo is er al een plan voor een coronaproof boerendiner. We hebben iemand die er een kunstatelier voor basisschoolkinderen wil houden, er is een dame die creatieve activiteiten met jongeren wil doen en we zijn bezig met workshops bijenwasdoekjes maken. Al die ideeën liggen te borrelen. Ik moet ze nog gaan inplannen.” Het resultaat moet volgens haar een bloeiend boerenterrein worden waar jong en oud welkom is. “Dat leent het zich hier perfect voor.”

Verhaal

De boerderijwinkel van de Stadslanderijen is op woensdagmiddag, vrijdag en zaterdag geopend. Bastiaan verwacht dat medio oktober de openingstijden worden verruimd met dinsdag en donderdag.

“Veel mensen hebben niet door wat er bij een flesje melk allemaal komt kijken. Het verhaal begint al bij het kalf dat wordt geboren. Ik ben opgegroeid op de boerderij en mijn vader was er dag en nacht mee bezig. Niets is mooier dit hele verhaal als volwassenen over te dragen op kinderen. Zo vind ik hier alles wat ik leuk vind onder één dak”, besluit ze.