De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

De Gift City viert haar driejarig bestaan: `De gunfactor in de regio Zwolle is groot`

De Gift City viert haar driejarig bestaan: `De gunfactor in de regio Zwolle is groot`
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

KAMPERPOORT – “Als je in deze maatschappij van de rijdende trein valt, zie er dan maar weer eens op te komen”, aldus bedrijfsleider Harry Wilbrink van de Gift City, die deze mensen een nieuwe kans biedt. In de drie jaar van het bestaan van het concept zijn al meer dan zeventig mensen naar een betaalde baan geholpen.

“De Gift City is ontstaan vanuit de samenleving”, benadrukt de bedrijfsleider. “Onze vestiging aan de Rieteweg is gemaakt, verbouwd en ingericht door particulieren en bedrijven. De gunfactor is in de regio Zwolle enorm en ik ben daar erg dankbaar voor. Per week werken hier minimaal 150 vrijwilligers met de meest uiteenlopende achtergronden. Dat gaat van zwervers, mensen met een angstfobie, in de schuldsanering, bijstand tot vrijwilligers die zijn vrijgesteld van sollicitatieplicht en mensen die een dag in de week vrij hebben genomen om wat voor de medemens te kunnen betekenen. Het belangrijkste motto daarbij, volgens Wilbrink: `Niets moet, alles mag, maar vrijwillig is niet vrijblijvend`.

Drama

Het woord moeten is volgens hem ‘een drama’ voor een grote groep mensen die een nieuwe kans verdienen. “Zij hebben een rustige omgeving nodig om weer te leren meedraaien. Tijdens de intake vragen we wat ze zouden willen doen. Zo komen ze vaak bijna ongemerkt weer in beweging. Mensen in de bijstand, schuldsanering of die totaal geen inkomen hebben, kunnen hier Twinkels verdienen. Dat is een gouden greep geweest. Een Twinkel staat voor een euro die ze kunnen besteden in het restaurant of de winkel. Dan zie je dat ze een gezonde maaltijd komen eten. Ik hoor dat deze mensen zich weer van waarde voelen als ze hun maaltijd zelf weer hebben verdiend.” Bij de Gift City werken momenteel zo`n zestig mensen die Twinkels verdienen. De producten in de winkel komen van restpartijen die door bedrijven zijn geschonken. De meubels en het witgoed uit de meubelloods worden geschonken aan mensen die kunnen aantonen het écht niet te kunnen betalen. Wilbrink: “Dagelijks hebben we aanvoer van particulieren, bedrijven en woningcorporaties.”

Pitch

Zodra de medewerkers bij de Gift City het licht weer in de ogen krijgen, zelfvertrouwen hebben opgebouwd en structuur in hun leven krijgen, kunnen ze `pitchen` bij de ondernemerslunch die elk kwartaal wordt georganiseerd. “We willen er op dat moment zeker van zijn dat deze mensen de sprong kunnen maken”, benadrukt Wilbrink. “Als dat nog niet helemaal het geval is, dan krijgen ze gewoon de gelegenheid meer tijd te nemen om zover te komen. Op 24 mei hebben we de zevende ondernemerslunch. Bij die van 22 januari hebben vijf mensen een betaalde, duurzame baan gevonden. In het begin van ons concept moesten we bedrijven nog bijna smeken te komen, nu melden ze zich zelf aan. Eind mei komen er ongeveer twintig.”

Officieus opende de Gift City op 3 februari 2015, officieel op 1 mei 2015. Direct werd begonnen met het café en de keuken. Wilbrink: “Mensen vragen me wel eens, `ik ben hartstikke druk, maar hoe kan ik jullie toch helpen?`. Mijn antwoord is dan: door gewoon eens te komen eten. We serveren hier van dinsdag tot en met vrijdag een driegangen diner. Iedereen is hier welkom. De basis is dat iedereen weer kan meedoen in de maatschappij, daarvoor de tijd krijgt en mag zijn wie die is. Het concept van de Gift City is deze eerste drie jaren gelijk gebleven. We bouwen het voorzichtig uit, maar het moet wel beheersbaar blijven. We maken nu een terras en kijken naar de mogelijkheid van een kinderopvang voor mensen die niets te besteden hebben.”

Zie voor meer informatie of het doen van vrijwilligerswerk

www.degiftcity.nl.