KAMPERPOORT – “Ik ben ervan geschrokken hoeveel mensen er onder de radar zitten en ronddwalen en ronddolen”, zegt Harry Wilbrink, initiatiefnemer en bedrijfsleider van de Gift City aan de Rieteweg in Zwolle. De plek waar iedereen welkom is, viert op 1 mei haar tweejarig bestaan.
“Het concept van de Gift City is compleet nieuw in Nederland”, vervolgt Wilbrink. “Wekelijks werken hier circa 100 tot 120 mensen in het City Café, de keuken, de Twinkelwinkel, het Talentenbureau en de Meubelloods. Deze mensen hebben totaal verschillende achtergronden, ze werken hier vrijwillig: ww`ers, bijstandsgerechtigden, mensen met een rugzakje, veel mensen met een angststoornis, gepensioneerden, maar ook mensen die een aantal uren structureel buiten hun (betaalde) werk aan het concept van de Gift City willen meewerken.” De opzet van de Gift City is om mensen te laten groeien in een werksituatie en zo mogelijk te laten doorstromen naar een werkervaringsplek of een betaalde baan. Tijdens de derde ondernemerslunch, begin maart, hebben negentien mensen een ‘pitch’ gedaan. Twee mannen van 62 en 53 jaar hebben daarbij weer een betaalde baan gevonden.
De bedrijfsleider vertelt dat nog zes mensen ‘in de race’ zijn. “Ze geven zelf aan wat ze willen. Als Gift City nodigen wij de bedrijven uit. In de afgelopen twee jaren zijn circa dertig mensen doorgestroomd. Om ons concept goed uit te dragen, houd ik twee tot drie presentaties per week in de Gift City.” De vrijwilligers van de Gift City komen eerst bij het Talentenbureau binnen. Daar krijgen ze een discreet gesprek, waarbij ze aangeven binnen welk onderdeel ze actief willen worden en hoe vaak. Dan worden ze ingeroosterd. “We zien hier veel mensen die pech hebben gehad en nare omstandigheden hebben meegemaakt”, zegt Gerda van der Molen, die het secretariaat voert op het Talentenbureau. “Iedereen die de moed heeft om hier te komen, of desnoods wordt gebracht, is welkom. Wie hier minimaal twee à drie dagen komt werken, krijgt weer structuur. Niets moet hier, alles mag, maar veiligheid staat voorop. Vrijwillig is echter niet vrijblijvend. Daar hoort ook verantwoordelijkheid bij.”
Wilbrink werkte in de bouw toen hij in de recessie na 28 jaar van de één op de andere dag werd ontslagen. “In bestekken staat altijd een paragraaf ‘social return’. Bedrijven hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. In de praktijk blijkt het heel moeilijk deze matches te maken. Dat het in de praktijk vaak niet lukt, komt veelal door de onbekendheid en de bureaucratie. Als de Gift City proberen we maatwerk te leveren en maken we deze matches buiten alle regels en kaders. Om dat te bereiken, ga ik samen met de kandidaat naar een potentiële werkgever. Ik moet er op dat moment al wel voor 120 procent zeker van zijn dat er een goede match mogelijk is.”
De belangrijkste inkomstenbronnen voor de Gift City zijn de horeca, participaties via bedrijven en de Twinkelwinkel. “Als je ziet hoe rijk Nederland is”, vervolgt de bedrijfsleider. “Bedrijven hebben heel vaak restpartijen die ze niet kwijt kunnen; ze blijven staan of worden uiteindelijk vernietigd. Als ze die partijen aan de Gift City schenken, kunnen we er mensen uit de bijstand en de schuldsanering mee helpen. Gelukkig merken we dat de gunfactor van bedrijven in deze regio erg groot is. Er werken hier nu zo’n veertig mensen die Twinkels verdienen, een eigen betaalmiddel dat gelijk staat aan euro’s. Daarmee kunnen ze nieuwe artikelen in de winkel kopen of een kopje koffie of een maaltijd gebruiken in het City Café. Iedereen kan er overigens terecht. Men kan er ook met euro’s betalen.” Hij benadrukt dat de betalingen met Twinkels strak worden geadministreerd. “Medewerkers krijgen er maximaal honderd per maand, ze zijn niet overdraagbaar en ze moeten binnen een vastgestelde tijd worden uitgegeven zodat het binnen de wettelijke kaders valt. Voor onze mensen zijn ze erg belangrijk. Je ziet hun ogen weer fonkelen en de schouders gaan omhoog.”
Aan de City Meubelloods kunnen nog goed uitziende meubels gedoneerd worden via de website. Dit kunnen banken, tafels, kinderbedjes maar ook witgoed zijn. Mensen die via een Maatschappelijke Organisatie kunnen aantonen geen financiële middelen te hebben om dit soort spullen aan te schaffen, kunnen daarvoor bij de City Meubelloods terecht. De Maatschappelijke Organisatie kan dan via de website van de Gift City een aanvraag doen.
De toeloop is tot de Gift City is tot nu toe geweldig, stelt Wilbrink vast. “De kunst is om van het hoofd naar het hart te gaan. Iedereen is uniek en de mens staat hier centraal. Onze werkwijze is echt stap voor stap, laat het maar gebeuren. Voor een aantal medewerkers geldt dat als ze met te veel bureaucratie te maken krijgen, ze snel weer terugvallen. Wij zijn blij met iedereen die weer licht in de ogen krijgt. De kunst is om voor onze mensen met compleet verschillende achtergronden het hart te laten spreken. Als Gift City willen we bovendien voor geen enkele externe partij een bedreiging zijn, maar we willen wel heel graag met iedereen samenwerken.”
Kijk voor alle informatie over de Gift City op www.degiftcity.nl.