De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

ChristenUnie wil aandacht voor toekomstbestendige positie HCO

ChristenUnie wil aandacht voor toekomstbestendige positie HCO
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Bij de behandeling van het Overijssels cultuurbeleid ging statenlid Jan Westert namens de ChristenUnie in op de positie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). De ChristenUnie vindt het belangrijk dat het HCO stevig bestuurlijk is verankerd in Overijssel.

Westert heeft aanvullend op zijn inbreng ook vragen gesteld aan het Overijssels college van Gedeputeerde Staten. De ChristenUnie ziet het liefst dat Overijssel toetreedt tot de gemeenschappelijke regeling waarin het bestuur van HCO is geregeld.

Breder

Het HCO valt nu in een gemeenschappelijke regeling, waarvan naast het Rijk nu de gemeenten Deventer en Zwolle deel uitmaken. De provincie Overijssel heeft een dienstverleningsovereenkomst met het HCO en neemt verder niet deel in het bestuur. De fractie van de ChristenUnie vraagt zich af of die bestuurlijke inbedding niet breder en beter moet met het oog op de toekomst. Als gevolg van de veranderingen in de Archiefwet trekt het Rijk zich in 2024 terug. Dan bestaat het bestuur nog uit twee participerende gemeenten, Zwolle en Deventer. Westert: “Het HCO heeft wel een Overijssel omvattende naam, maar een smalle bestuurlijke basis. Daarvoor is meer aandacht nodig.”

Ambitie

Andere gemeenten en ook de provincie werken met een dienstverleningsovereenkomst met het HCO. Het HCO heeft de ambitie om op het gebied van archieven en erfgoedcollecties de collectiebeherende instelling van Overijssel te worden. “Voor de provincie heeft het HCO zich samen met de IJsselacademie als een kundige partner laten zien voor Overijssel als het gaat om de oudste archieven van Overijssel, cultureel erfgoed, streektaal en de verhalen van Overijssel”, aldus Westert. “Dat vraagt om een sterker bestuurlijk partnership dan alleen een overeenkomst tot dienstverlening. Met meer gemeenten en de provincie als bestuurlijke dragers onder het HCO kan het commitment worden versterkt.”

Voorstel

De ChristenUnie vraagt wat nodig is voor een professionele instelling voor archiefzorg om archieven en erfgoedbeheer te borgen. Het college van GS is verzocht om met HCO het gesprek aan te gaan en met een voorstel te komen hoe dat het beste toekomstbestendig kan worden ingericht. Westert heeft aanvullend op zijn inbreng in Provinciale Staten ook een aantal schriftelijke vragen over het HCO gesteld. Zo wil hij weten welke gemeenten hun dienstverlening laten verzorgen door het HCO en of het erfgoeddepot in Deventer voldoet aan de eisen van de tijd, bijvoorbeeld klimaat. Ook wil hij weten hoe gemeenten die geen zaken doen met het HCO hun archieven en erfgoed laten verzorgen. En wat gebeurt er met de Overijsselse archieven als de tijdelijke dienstverleningsovereenkomst van de provincie wordt beëindigd. “Er is meer zorg en aandacht nodig”, aldus CU-statenlid Westert.