De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Beoogd veerooster in fietspad bij het Kleine Veer zorgt voor onrust

Beoogd veerooster in fietspad bij het Kleine Veer zorgt voor onrust
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE-ZUID - Naar alle waarschijnlijkheid wordt op korte termijn een veerooster geplaatst in het fietspad naar veerpont het Kleine Veer. Buurtvereniging Schelle Oldeneel en de Fietsersbond zijn er niet blij mee en voelen zich niet gehoord. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) ziet het veerooster als beste oplossing.

Dirk Jan van Swaay, voorzitter van de Buurtvereniging Schelle Oldeneel, is onaangenaam verrast over de komst van het veerooster. “Ik ben er sinds kort van op de hoogte. Ik heb in de begeleidingsgroep van het Ruimte voor de Rivier-project gezeten. Daarin is overal over gesproken, waaronder de komst van een bussluis. Alleen dit rooster is nooit aan de orde gekomen. Als dat wel zo was geweest, dan hadden we er direct op gereageerd.” De buurtvereniging staat negatief tegenover de komst van het rooster, zo laat de voorzitter onomwonden weten. “We waren zo ontzettend blij dat destijds de roosters uit het fietspad op de dijk zijn gehaald. Ze zijn irritant voor fietsers en mensen met huisdieren. Bovendien zijn ze gevaarlijk, met name voor kinderfietsen. Het is een obstakel dat je niet wil.” Wat de voorzitter vooral steekt, is dat er niet over het plan is gecommuniceerd. “Als buurtvereniging gaan we altijd de dialoog aan. Toen ik over dit plan hoorde, heb ik contact opgenomen met het waterschap. Een reactie heb ik echter nooit gekregen. En ja, we moeten eerst wel weten wat er gaat gebeuren voordat we goed kunnen reageren. Volgens mij zijn er genoeg alternatieve oplossingen om vee het gebied in te laten.”

Volgens het inrichtingsplan gaan koeien het gebied straks begrazen, meldt voorlichter Herald van Gerner van het waterschap. “Dat is de reden dat het veerooster er moet komen. Het is niet te doen om het hele gebied af te rasteren. Bovendien is dat niet mooi voor de ruimtelijke kwaliteit. Het gebied heeft een open karakter en dat moet je niet aantasten met lelijke hekken. We hebben hier te maken met een natuurgebied en moeten daarvoor dan toch iets passends verzinnen.”

“We werden over het veerooster getipt en wisten er tot dan toe niets van”, reageert ook Edwin Koster van de Fietsersbond afdeling Zwolle. “Daarop hebben we actie ondernomen en geïnformeerd hoe de vork in de steel zit.” Hij ziet dat op de dijken ‘prettig, mooie brede fietspaden’ zijn aangelegd, maar is tegen de komst van het veerooster. “We wisten dat de uiterwaarden een soort ‘Voerman landschap’ zouden worden, maar niet dat er een rooster zou komen. Paaltjes met prikkeldraad zijn blijkbaar ineens te ingewikkeld. Elders zien we dat die roosters vaak weer verdwijnen. Bij de Vreugderijkerwaard zit wel een nieuw rooster, maar dan op een plek waar niet veel fietsers komen. Naar het Kleine Veer betreft het een drukke en doorgaande route. Dat is ons bezwaar. En er zijn genoeg ongevallen bekend met fietsers.”

“Op zo’n drukke route als deze moet je je afvragen of het rooster de beste oplossing is”, vervolgt Koster. “Het is ook nieuw in de route; voorheen lag er geen.” De Fietsersbond heeft een nota van het Kenniscentrum Groen en Handicap naar het waterschap gestuurd. Koster: “Daarin staat welke problemen de roosters kunnen opleveren. Deze organisatie stelt dat veeroosters ongeschikt zijn voor honden, dus ook voor hulphonden en blindengeleidehonden en over het algemeen ook voor gebruikers van een rollator of een rolstoel. Het kenniscentrum meldt bovendien dat ze nog geen veeroosters zijn tegengekomen die ze veilig achten.” Andere bezwaren die te horen zijn, is dat vee onbetrouwbaar kan zijn en dat de mest aanleiding kan zijn voor vieze fietsen, rolstoelen en kinderwagens, waarmee ook de veerpont kan worden besmeurd.