De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Van Dubai naar Zwolle: Kakel vers fastfood

Van Dubai naar Zwolle: Kakel vers fastfood
Met de komst van Chicking is de Zwolse binnenstad op horecagebied een aanbod rijker
Advertorial

Peter de Jong

De binnenstad is een fastfood restaurant rijker. Sinds 1 juni is de Zwolse tak van een internationale keten neergestreken aan de Melkmarkt 48 waar voorheen de Kijkshop was gevestigd. ChicKing is ontwikkeld in Dubai waar de bedenker, Mr. Mansoor, in 2000 heerlijk halal eten wist te creëren in een gezinsvriendelijke omgeving met snelle bediening. Achmed Elzrka zet deze food innovatie voort in Zwolle.

Elzrka is van beroep ingenieur; een studie die hij in zijn geboorteland Egypte heeft voltooid. Toch brengt deze studie hem niet in een wereld van infrastructuur of techniek want Elzrka kiest voor de horeca. Eigenlijk wist hij dat al op jonge leeftijd. “Horeca is mijn hobby, ik houd van mensen, ik houd van contacten. Niets is mooier om te zien dat mijn gasten smullen met een brede smile. Dan lach ik ook en weet dat het goed is.” Ruim twintig jaar is horeca zijn werkterrein dat in 1998 in Emmen begon met een pizzeria. Daarna volgden meerdere zaken totdat hij aanklopt bij het hoofdkantoor van ChicKing. “Hun formule sprak mij enorm aan. Het is breder dan alleen kip en alles heel populair geprijsd. Daarnaast en voor mij wellicht het mooiste, meerdere smaakculturen worden bij elkaar gebracht die ook nog eens verser dan vers worden bereid. Iedere dag wordt bij ons verse kip geleverd, dagelijks vers brood. Elke bestelling betekent in feite een uniek stukje eten, niks opwarmen”, zegt Elzrka.

Hart van Zwolle

Hoewel in de stad Emmen zijn horecaroots liggen, kiest de Egyptenaar voor Zwolle om een nieuwe zaak te beginnen. “Hier zijn kansen want dit is een prima locatie. De stad heeft in het centrum, behoudens de Mc, geen echte fastfood zaak. Fantastisch om in het hart van Zwolle deze zaak te beginnen. Wel moest ik eerst een horecabestemming op het pand krijgen. Gelukkig dacht de gemeente Zwolle positief mee en kreeg ik alle medewerking. Het pand is ruim en helemaal nieuw ingericht. De locatie was voor mij van doorslaggevende betekenis om hier te starten, mede vanwege de vele passanten die er dagelijks langs komen. Zonder enige vorm van reclame zijn wij 1 juni jl. gestart, direct na de corona lockdown. Het liep zo goed dat wij soms problemen kregen met de drukte. Maar de mond tot mond reclame heeft zijn werk goed gedaan.”

PEC Zwolle

Fastfood is voor Elzrka meer dan een ‘quick service’, het is een totaal antwoord op een veranderend eetpatroon van de afgelopen jaren. Elzrka kan daar volop over meepraten. “In Nederland heb ik horeca geleerd”, zegt hij om vervolgens met enige weemoed in zijn stem terug te kijken op zijn beginjaren in de horeca. “Vroeger kon je meer gastheer zijn, werden gasten bij hun naam genoemd. Dat persoonlijke tintje is nu anders. Vind ik jammer want juist het contactuele in dit werk spreekt mij aan. Het gaat nu vooral om snelheid en verantwoord eten dat met veel passie en liefde in Dubai is ontwikkeld. En laat ik vooral niet het mobieltje vergeten. Het zijn ingrediënten die deze tijd zo bepalen. Daar speel ik op in en dat is mijn uitdaging. De formule van ChicKing is compleet en goed. Er is groei, momenteel zijn er wereldwijd zo’n 170 filialen met meer dan 2200 medewerkers”, aldus Elzrka die in zijn vrije tijd graag naar mooi voetbal kijkt. Zijn favoriete Nederlandse club? Dat antwoord houdt hij graag privé maar zijn interesse voor de lokale helden van PEC Zwolle is zeker aanwezig.