De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Het herfstseizoen; perfecte timing om je huid te gaan behandelen

Ingezonden door: Anouk Bliekendaal

De vijf veranderingen die je huid in de herfst ondergaat

De herfst is dé beste periode om nou eindelijk dat ene vlekje, spatadertje of die vervelende haren te laten verwijderen. Lees mee over de veranderingen die je huid in de herfst ondergaat en wat je hieraan kunt doen met onze diverse huid- en lasertherapieën.

De herfst heeft een enorme positieve 'boost' op je lijf. Naast dat je dieper slaapt, de seizoen-kruiden van invloed zijn op je hele welzijn en de herfstkleuren bijdragen aan je mentale gezondheid brengt het ons 'samen'. Lekker in de avond op de bank kruipen met een dekentje bij de haard, samen genieten! De basis die nu zo belangrijk is tijdens deze 'rumoerige Corona tijden'. We zijn over het algemeen meer buiten en hebben nog maar net de periode achter de rug waarin we best wat tijd spendeerden in ruimtes met airco. De lange boswandelingen dragen bij aan ons geluksstofje 'serotonine'. Klinkt allemaal goed, maar de huid verandert in het seizoen.

5 keer de veranderingen die je huid in de herfst ondergaat

1. Een droge huid of schilferend gezicht

Beetje een flauw inkoppertje wellicht, maar een droge huid is toch wel de grootste verandering die ons gezicht of lijf ondergaat tijdens het najaar. Wisselende temperaturen zorgen voor droge en ruwe plekjes. Tijdens deze periode is het belangrijk om 1 a 2 keer daags de huid extra te voeden met een dag- of nachtcrème. Hydrateren is dan ook geen overbodige luxe. Een serum is een goede aanvulling op je huidverzorgingsroutine tijdens de herfst. Een serum repareert namelijk je cellen en zorgt ervoor dat je de huid een optater geeft met vocht. Hierdoor hou je de gezonde zomerse 'glow' vast i.p.v. dat de huid dof en grauw raakt. Er zijn diverse serums afgestemd op leeftijd, huidtype en specifieke situatie. Onze huidtherapeuten kunnen door middel van een huidscan met de Observ 520 kijken hoe het is gesteld met de vochtbalans van de huid en daarbij adviseren welk serum, dag- en nachtverzorging en UV beschermer het beste past.

Buiten de huidverzorging is dit ook de ultieme periode om een fruitzuurpeeling of laserbehandeling te ondergaan zodat opgehoopte dode huidcellen kunnen worden verwijderd om plaats te maken voor een stralende huid; goed doorbloed en fris van uitstraling. Dit geeft tevens ook goede resultaten op een huid met huidproblemen zoals; acne, acnelittekens en een huid met pigmentvlekken. De fractional laser is zo'n mooie behandeling die de huid in een razend tempo vernieuwt en egaliseert.

2. Kapotte lippen

Voor de droge en kapotte lippen worden vaak de bekende lipstickjes gebruikt, overal verkrijgbaar op de markt. Allereerst, wat gebeurt er nou eigenlijk? In het najaar hebben we te maken met koude temperaturen. Dit zorgt ervoor dat de aanvoer van vocht naar de lippen blokkeert. Tuurlijk heb je een lipbalsem nodig om de extreme droogte tegen te gaan. Maar let wel op! Een slechte lipbalsem zorgt regelmatig juist voor droge lippen. Panthenol en aloë vera verzachten de lippen en allantoine hydrateert de bovenste laag. Tot slot is een UV beschermer een belangrijke aanvulling. In het najaar zijn de UV-stralen ook behoorlijk aanwezig. Vitamine E is ook nog een waardevolle aanvulling op het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen. In de laserkliniek adviseren we de lipstickjes van Louis Widmer. Deze bevatten bovengenoemde stoffen en zijn ook nog leuk betaalbaar! Gebruik je medicatie zoals Roaccutane om ernstige acne te behandelen raden we sowieso aan om een dergelijk lipstickje te gebruiken. Ook voor mannen!

3. Pigmentvlekken en Couperose

Door de hitte en de zon op je huid kan het zijn dat je nu merkt dat je poriën zijn vergroot. Daarnaast kunnen pigmentvlekken en couperose zich uiten na een zomerperiode. Afgelopen jaar waren er gelukkig (want we worden er ook blij van!) veel zonnestralen. Echter wanneer het bruin van onze huid verdwijnt blijft er vaak een wat doffe laag over die wat onrustig kan ogen. Je kunt pigmentvlekken bestrijden met een aanpassing in je dagelijks huidverzorgingsroutine door een serum, dag- en nachtcreme te gebruiken met vitamine C en Niacinamide evenals tranexaminezuren. Met simpele aanpassingen kun je veel bereiken. Je huid wordt egaler van structuur en ziet er minder rommelig uit. Couperose daarentegen kun je niet behandelen met producten! Die zal je echt moeten aanpakken met een vaatlaserbehandeling. De vaatlaser coaguleert de vaatjes en zorgt dat het oppervlakkige lymfesysteem ze netjes opruimt binnen 6 à 8 weken. In gemiddeld 3 - 5 behandelingen ziet de huid er heel anders uit. Mochten de pigmentvlekken dieper zitten en is behandeling door middel van aanpassing in je huidverzorging niet toereikend dan kan de fractional laser de huid flink egaliseren. Het verfijnt de grove poriën structuur, vermindert oppervlakkige lijntjes en egaliseert de huid op pigmentvlekken. Heb je last van couperose en pigment dan kan een behandeling met IPL 550 nm (lichtflitsen) ook een mooie oplossing zijn. Er zijn meerdere ondersteunende behandelingen om de huid weer in een goede conditie te brengen!

4. Acne, ook op latere leeftijd!

Het extra portie zonlicht heeft je acne even op pauze gezet, maar nu het oktober wordt en de herfst is begonnen begint er vaak een uitbraak. Heel vervelend! Oud of jong doet er niet toe. Het gebeurt. De bacteriën gaan direct op actief zodra er minder zonlicht is. De desinfecterende werking van het zonlicht op de bacteriën stopt. Dit heeft mee-eters en puisten tot gevolg. Denk niet dat de zonnebank hier een goede oplossing voor is. Een zonnebank is zeer schadelijk voor de huid, de diepere UVA stralen zorgen op voor meer kans op huidkanker en kan ook zorgen voor hele vervelende pigmentvlekken (melasma) die we vaak in combinatie zien met acne op latere leeftijd. Wel heeft bijvoorbeeld blauw licht (LED) of IPL een positieve invloed op de vervelende acne bacterie. Hoe krijgen we de acnehuid nu weer het snelste in balans? Allereerst huidverzorgingsproducten voor thuis die gericht zijn op het ontvetten van de huid en daarnaast het exfoliëren. Het reinigen met een antibacteriële mousse of wasgel is een 'must' en een peelbooster voor in de nacht op basis van fruitzuren en salicylzuur. Deze stoffen zorgen dat het 'lijm' tussen de cellen die de bovenste huidlaag bij elkaar houdt uiteen valt. Zo verdunnen we de hoornlaag waardoor het talg gemakkelijker kan afvloeden. Daarnaast kun je de bacteriegroei remmen zodat ook de ontstekingen zullen afnemen. Meestal red je het niet met enkel een thuisbehandeling. Daarom adviseren we de acne te laten verwijderen door de huidtherapeut. Daarnaast kan een microdermabrasie behandeling gecombineerd worden met fruitzuren of andere zuren en daaroverheen een laser. Dan zorg je dat je de acne tot in de diepere huidlagen bestrijdt. Binnen gemiddeld 3 - 6 behandelingen knapt de huid op. Bij ernstige gevallen werken we ook samen met huisartsen en de dermatoloog om thuis ondersteunende medicatie te smeren of te slikken. Acnebehandelingen bij een huidtherapeut kunnen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor je zorgverzekeraar.

5. Doffe uitstraling

Een doffe uitstraling in het najaar is een veelvoorkomende kwaal. Logisch ook! Dode huidcellen die maar slecht loslaten, een vervuilde lucht, een portie stress, onvoldoende vocht of bepaalde leefgewoonten zoals roken waardoor een huid er dof of grauw uit kan zien. Een huidoppervlak kan een rommelig uiterlijk vertonen van de hierboven beschreven veranderingen die over het algemeen een andere uitstraling geven dan gewenst.Daar hebben de huidtherapeuten wel een mooie en snelle oplossing voor. Buiten dat het belangrijk is je huidverzorgingsprogramma even aan te vullen met een vitamine C kuur en een peelbooster voor de nacht is de fractional laser de perfecte lasertherapie om de huid te egaliseren op grove structuur, fijne lijntjes, (acne)littekens en pigmentvlekken. De doffe en matte textuur wordt vervangen voor een nieuwe egale en frisse 'look'.

Lees in onze blog: Fractional laser, een innovatieve en snelle methode om je huid weer te laten stralen! meer over hoe je in een razendtempo je huidcellen kunt vernieuwen.

Heb je vragen of wil je weten wat de behandelmogelijkheden zijn?

Maak dan een afspraak en kom langs in onze kliniek voor een gratis consult. Mogelijk vindt u een bezoek aan de kliniek in deze tijd spannend. Toch kunt u met een gerust hart terecht. Bovenop de veiligheid waar we bij onze Laserkliniek altijd al strikte maatregelen hanteren, nemen we nu vanwege het COVID-19 nog extra hygiënemaatregelen in acht. Bekijk onze video voor een rondleiding door de kliniek tijdens het Coronavirus.