De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Twee Zwolse illustratoren geven TOPcursus illustratie

Twee Zwolse illustratoren geven TOPcursus illustratie
Foto: Steven van Rij
Ingezonden door: Marijke ten Cate

Wanneer je tekent kijk je pas echt goed om je heen

Irene Goede en Marijke ten Cate hebben samen al meer dan 300 (kinder)boeken geillustreerd! Ze werken op Atelier Koewegje aan de rand van de binnenstad. Dat is ook de plek waar TOPcursus illustratie is ontstaan.

Wie is Marijke ten Cate?

Je zult haar misschien kennen als illustrator van de Prentenbijbel. Bij veel ouders en kinderen en opa’s en oma’s gaat er wel een lichtje branden wanneer die kinderbijbel van het Nederlands Bijbelgenootschap genoemd wordt. Ze werkt al meer dan 20 jaar als illustrator van kinderboeken. En nog steeds blijft het beeldende vak boeien. Ze houdt van de vrijheid die buitenleven geeft. Regelmatig vind je haar buiten, lekker tekenen in de natuur of vanaf een terrasje in de stad. Ze werkt zelf al dertien jaar samen met Irene Goede op een gezellig atelier in de binnenstad van Zwolle. We werken daar met negen andere kunstenaars.

Wie is Irene Goede?

Al meer dan 25 jaar zit ze in het illustratievak. Voor nrc Handelsblad illustreerde ze een wekelijkse rubriek over dieren. In opdracht voor uitgeverijen voorzag ze ruim tweehonderd (kinder)boeken van illustraties. Haar persoonlijke fascinaties liggen bij natuur, dieren en duurzaamheid. Ze interesseert zich voor manieren van leven die in harmonie zijn met de natuur om ons heen. Ze heeft veel oog voor details en dat komt in haar vak als illustrator ontzettend goed van pas. Tegen onze cursisten zeg ik altijd: Ga maar eens buiten tekenen. Want wanneer je tekent kijk je pas echt goed om je heen. Dan kan zelfs een dode boomstam of een lelijke hijskraan nog interessante materie zijn om op papier te zetten.

Wat is TOPcursus illustratie precies?

TOPcursus illustratie is een initiatief van Irene en Marijke samen. Ze delen door middel van cursussen en persoonlijke coaching hun kennis en ervaring op het gebied van illustreren. Ze begeleiden beginnende illustratoren, maar ook creatieve mensen uit andere disciplines.
Irene en Marijke kregen regelmatig vragen van beginnende illustratoren. Hierdoor merkten dat ze het ontzettend leuk vonden om creatieve mensen te begeleiden. Op die manier is het idee voor TOPcursus illustratie ontstaan.


Er zijn persoonlijke begeleidingstrajecten op het gebied van illustreren. Samen wordt bekeken we wat er nodig is om iemand verder te helpen. Veel illustratoren zitten alleen te werken en te worstelen. Wanneer je er alleen niet uitkomt, is het zo prettig om goede feedback op je werk te krijgen. Wanneer het verantwoord is wegens corona, zal er ook weer een TOPklas illustratiecursus starten. Dat is een cursus op ons atelier in 5 zaterdagen verdeeld over een periode van 5 maanden. Voor beginnende illustratoren is deze cursus heel geschikt.

De cursussen zijn geschikt voor creatieve mensen die al vaker bezig zijn geweest met schilderen, tekenen of ontwerpen. Of voor mensen die hun illustratieskills willen verbeteren. Of dit nu voor persoonlijke ontwikkeling is, of al vakmatig, dat maakt niet uit. Echte tekenbeesten en illustratieliefhebbers komen helemaal tot hun recht bij TOPcursus illustratie. Het maakt niet uit of iemand een kunstopleiding heeft gevolgd of niet, iedereen kan op zijn eigen niveau aansluiten. Dit komt doordat er met kleine groepen wordt gewerkt en persoonlijke begeleiding.

info https://topcursusillustratie.nl/