De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Maquette van Sassenpoort tentoongesteld

Maquette van Sassenpoort tentoongesteld
Redactie: Bas Wilberink

ZWOLLE - Tijdens de herfstvakantie, van 19 tot en met 26 oktober (en tot en met 13 november), wordt in de Sassenpoort een bijzondere maquette van de Sassenpoort tentoongesteld. De makers, Jan en Ine van der Burgt, zijn bovendien een paar keer aanwezig om kinderen (en volwassenen) te laten zien wat voor geheimen deze maquette in zich bergt.

"Deze maquette, die eerder op Open Monumentendag 2015 werd tentoongesteld in de Groote Sociëteit, is zo gedetailleerd dat je op een foto het verschil niet ziet met de werkelijkheid", aldus de organisatie. "Zo zijn de stenen met de hand geschilderd, zelfs de ‘littekens’ op de muren (door reparaties) zijn minutieus gekopieerd en op schaal nageschilderd. Verwonder je over de wijzerplaat van de klok, gefiguurzaagd uit messing van 0,5 millimeter dik. De waterspuwers zijn eerst in hout uitgesneden en toen gegoten in brons."

Bekijk ook de binnenkant van de Sassenpoort, maar dan zónder de archiefkasten en mét het valhek dat de vijand buiten moest houden. "Verwonder je over zoveel ambachtelijkheid, oog voor detail en liefde voor de Sassenpoort. Behalve de maquette is er ook een filmpje te zien over de wording van de maquette en er is een uitgebreid fotoalbum over de bouw. Deze maquette is leuk voor zowel kinderen als volwassenen."

De Sassenpoort is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.