De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

'Gevangenisband' speelt eerste liveshow in Eureka Zwolle

'Gevangenisband' speelt eerste liveshow in Eureka Zwolle
Redactie: Bas Wilberink

ZWOLLE - De wereldwijde en jaarlijkse Record Store Day op 18 april staat traditioneel in het teken van nieuwe releases en primeurs. Creatief bolwerk Eureka in Zwolle heeft er dit jaar ook één: de eerste liveshow van 'gevangenisband' De Niemanders, wiens album op 1 mei verschijnt.

Zwolse muziekliefhebbers kunnen na een dag akoestische instores in Plato, Minstrel Music en Diskid als eerste luisteren en losgaan op het album van De Niemanders in hun live try-out met vijfkoppige band. Het wordt een show waarin verhalen uit de Nederlandse gevangenissen de rode draad vormen en de muziek van snelle (punk)rock naar swingende afrobeat en rootsy psychedelica stuitert. "Intens, swingend en echt een unieke band", aldus programmeur Frank Satink.

Muzikanten Rocco Ostermann en Wout Kemkens (Donnerwetter/Shaking Godspeed) speuren als 'embedded musicians' gevangenissen af naar bijzondere verhalen en muzikanten. Samen met - en geïnspireerd door - de inmates schreven ze een album dat verhaalt over de bajesbewoners en hun levens. Samen zijn zij De Niemanders. De wekelijkse repetities in de gevangenissen werden ontmoetingen tussen ‘binnen’ en ‘buiten’, tussen mensen in gevangenschap en mensen in vrijheid. "We spraken veel over beide werelden en ieders rol in deze", aldus Kemkens.

De dag na elke ‘bajessessie’ gingen Ostermann en Kemkens richting de studio en verwerkten ze teksten, verhalen, uitspraken en opzetjes voor songs uit de gevangenis tot het album dat op 1 mei verschijnt. In de liveshow wordt de muziek vertolkt door een vijfkoppige band. Naast het optreden in Eureka gaan de muzikanten ook terug de gevangenissen in om samen met gedetineerden te musiceren en op te treden.