De Swollenaer

Maandag, 15 juli 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Boro-atelier in de etalage

Boro-atelier in de etalage
Foto: Harold Makaske
Ingezonden door: Astrid Ricke

Renée van Cootwijk en Karen Lamsvelt demonstreren de van oorsprong Japanse textielbewerking BORO in de etalage van de ‘winkel van astrid’ op vrijdag 30 oktober van 12.00 tot 14.00 uur. Hieraan is een expositie verbonden tot en met 12 december as. Gedurende deze expositie is met BORO-techniek bewerkte kleding te bewonderen.

BORO is een Japans ambacht waarbij textiel zichtbaar wordt hersteld, verstevigd en verfraaid,’ legt Renée van Cootwijk uit. ‘Dit gebeurt met de hand: simpele rijgsteken en toevoeging van gebruikt textiel maken een versleten kledingstuk weer als nieuw.’

Deze techniek is in de 17e eeuw in het noorden van Japan ontstaan als gevolg van armoede. Er was schaarste en het koude klimaat verhinderde het verbouwen van katoen.

Het herstellen van textiel past in de huidige trend waarin we op zoek zijn naar hergebruik van onze spullen, duurzaamheid. BORO is een vorm van Slow Fashion als reactie op Fast Fashion. In plaats van een kapot kledingstuk in de textielcontainer te werpen maak je er weer een als-nieuw kledingstuk van.

BORO tot kunst verheven

BORO is inmiddels herontdekt door modeontwerpers als o.a. Comme des Garcons, Maison Martin Margiela en Koromo Kyoto. Deze laten zich inspireren door de ambachtelijke uitstraling van de BORO-techniek. Veel toepassingen zijn vooral terug te vinden op denim.

Renée en Karen, bevriende buren, werken sinds twee jaar samen: ‘BORO is voor ons niet alleen het opleuken van je spijkerbroek of jasje. Het is het blij zijn met je kledingstuk, het persoonlijk maken, gebruiken wat je al hebt en het daarmee een langere levensduur geven. Door een kledingstuk bewerkt met BORO te dragen maak je een statement: je bent uniek, want er is er geen één hetzelfde, het is mooi, je kledingstuk gaat langer mee en je hoeft niks nieuws te kopen.’

Renée van Cootwijk (Rotterdam, 1962) is textielchirurgijn. Ze woont sinds haar opleiding Verpleegkunde in Zwolle en werkte in uiteenlopende branches (zorg, uitvaart, horeca, detailhandel). De fascinatie voor mode en textiel was er altijd al. De techniek van het toepassen van BORO heeft ze zich meer dan vijf jaar geleden eigen gemaakt via o.a. cursussen, workshops en heel veel experimenteren.

Karen Lamsvelt, geboren in Zimbabwe, werkt in de zorg. Zij is geënthousiasmeerd door Renée en heeft van haar de BORO-techniek geleerd.

Meer info: www.winkelvanastrid.nl, instagram #winkelvanastrid #reneevancootwijk #buurvrouwsbizniz

WAT: BORO-demonstratie en expositie

WANNEER:

.demonstratie vrijdag 30 oktober 2020 van 12.00 tot 14.00 uur

.kleine verkoop-expositie 30 oktober t/m zaterdag 12 december

WAAR: etalage ‘winkel van astrid’, Assendorperstraat 108 te Zwolle