ZWOLLE (JPZ) – Zijn de dagen geteld voor 26 eiken aan de Steenboerweg in Westenholte? Dat is de vraag die maandag voorlag bij de bestuursrechter in Zwolle. Het college van b en w heeft een kapvergunning afgegeven voor de monumentale bomen, maar de stichting Zwolle Groenstad protesteert ertegen.
Het bezwaar van de stichting tegen het vellen van de bomen is eerder door de bezwaarschriftencommissie van de gemeente ongegrond verklaard, vandaar de gang naar de rechter. Daar liet een woordvoerder van de gemeente weten dat het college nu wel een beetje vaart wil maken met de voorgenomen kap. Het liefst al in december, maar uiterlijk voor half maart moet de zaag erin. De gemeente zal wel de procedure bij de bestuursrechter afwachten. Het gaat voor een deel om eiken (tien stuks) die zijn aangewezen als bijzondere bomen om de simpele reden dat ze meer dan vijftig jaar oud zijn: ze zijn in de jaren zestig geplant. Voor een ander deel zijn het bomen die zijn aangewezen als behorend tot de ‘groenstructuur’ van Zwolle. Dat wil zeggen dat ze niet zonder vergunning gekapt mogen worden.
Bewoners van acht huizen grenzend aan het met bomen omzoomde lommerrijke fietspad hebben vooral last van de schaduwwerking. “Ze hebben gewoon geen straaltje zon in de tuin, niet in de voortuin en niet in de achtertuin. Dat is negatief bepalend voor het leef- en woongenot. Een unieke situatie in Zwolle”, laat de gemeentewoordvoerder weten. Met andere woorden: de burger hoeft niet bang te zijn dat er nu te pas en te onpas toestemming wordt gegeven voor het neerhalen van bomen in de gemeente.
“Maar de mensen zijn er komen wonen nadat de bomen er waren. Je weet toch dat die groeien?”, vroeg de rechter in navolging van Zwolle Groenstad. En hij wilde weten: “worden er mensen depressief van ofzo?” Nee, van depressies is niets bekend, maar: “In de loop der tijden zijn ook woonwensen veranderd”, was het argument namens collegezijde. Het is van ‘algemeen maatschappelijk belang’ dat de grote bomen worden geveld.
Daar heeft Zwolle Groenstad wel vraagtekens bij. ‘Algemeen maatschappelijk belang’ is volgens de stichting aan de orde als er bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk moet komen. Vice-voorzitter Dirk Maas: “De bomen dempen de wind vanuit de polder. Een belangrijke functie is verder dat ze de lucht zuiveren. Dat win je niet terug met het terugplanten van kleinere bomen zoals zuileiken, die kun je vergelijken met populieren.” En, vindt hij, “de bomen geven structuur aan de laan, het is een genot om er langs te fietsen.” Niet alle bomen langs de laan worden gekapt en er komen dus nieuwe bomen voor in de plaats. Die zijn zeker jonger en dus minder kolossaal van omvang.
De rechter geeft over uiterlijk twee weken uitsluitsel. Hij laat dan ook weten of dat een voorlopige uitspraak is of gelijk een definitieve beslissing.