ZWOLLE/KAMPEN - De Zwolse Beiaard Stichting en Beiaardkring Kampen hebben, in het kader van de honderdste verjaardag van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (NKV), voor vrijdag 6 juli een internationaal interpretatieconcours georganiseerd.
Dan worden vijf finalisten op de Peperbus in Zwolle en op de Nieuwe Toren in Kampen beoordeeld op het kunnen omgaan met deze twee in karakter geheel verschillende carillons. De gratis toegankelijke luisterplaatsen voor het publiek zijn van 10.00 tot 13.20 uur de tuin (of bij slecht weer het restaurant) van het Stedelijk Museum Zwolle, ingang Voorstraat en van 15.00 tot 18.20 uur de Hof van Breda, ingang Marktsteeg in Kampen.
Op de Peperbus worden originele beiaardcomposities gespeeld, waaronder het verplichte werk ‘Centenary Bells’: een nieuwe in opdracht door Leo Samama geschreven compositie. In Kampen klinken bewerkingen van muziek uit de barok-/klassieke periode. De spelersvolgorde is op beide plaatsen hetzelfde: Jonathan Lehrer (CAN), Jasper Stam (NL), Tommy van Doorn (NL), Toru Takao (JP) en Vincent Hensen (NL). De jury bestaat uit Arie Abbenes (voorzitter), Koen Cosaert (Mechelen), Ellen Dickenson (Yale), Frans Haagen en Bernard Winsemius. Zij bepalen hoe de prijzen oplopend van 500 tot 2.500 euro worden verdeeld. Bort Koelewijn, burgemeester van Kampen, reikt om 20.00 uur in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum Kampen de prijzen uit.
De Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (NKV) werd op 20 juni 1918 opgericht. Beiaarden, luidklokken en torenuurwerken vormen een onderdeel van het cultuurgoed van ons land. Sinds de oprichting heeft de NKV als opdracht: beschermen, bewaren en verspreiden van de beiaardcultuur. Het ledenbestand van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging is zeer divers. Naast leden met een algemene interesse voor alles wat met beiaarden en klokken te maken heeft, zijn ook de meeste Nederlandse en een aantal buitenlandse beiaardiers lid van de vereniging. Ook vele regionale beiaardcommissies en gemeenten met een beiaard zijn aangesloten bij de NKV.