STADSHAGEN - Met de start van het project SensHagen op 5 juni zetten inwoners van Stadshagen de eerste stap om zelf het klimaat te meten in hun wijk. Sensoren gaan temperatuur, fijnstof en neerslag in beeld brengen met het doel lokaal klimaat inzichtelijk te maken en wijkbewoners klimaatbewust.
Het is voor het eerst in Nederland dat het RIVM en het KNMI op deze manier hun krachten bundelen in een klein gebied en met veel sensoren in detail meten. Drie sensoren hangen verdeeld in de wijk en bij Park de Stadshoeve is het eerste weerstation geplaatst.
De initiatiefnemers zijn Ryan Hoekman Klimaat Adaptatie en Marcel Broekhaar, adviseur afdeling onderzoek en informatie gemeente Zwolle en trekker van de werkgroep Smart Zwolle. “We willen inzicht verkrijgen in de klimaatveranderingen. Stadshagen is een jonge wijk met veel steen. Het groen moet zich nog ontwikkelen. Daarom is het zinvol om nu te meten,” vertelt Broekhaar. “Het RIVM en het KNMI hebben niet eerder metingen gedaan met deze hoge dichtheid.” Bewoners van Stadshagen kunnen de sensoren adopteren. Via hun computer of tablet kunnen zij thuis zien hoeveel fijnstof op bepaalde tijdstippen in de buurt is of hoeveel neerslag er is gevallen. ‘’De sensoren maken luchtkwaliteit in de wijk zichtbaar alsmede de temperatuur, de luchtdruk, kracht en luchtvochtigheid.”
De resultaten van de metingen worden gedeeld via de SmartZwolle Hub. Een digitaal platform waarop data verzameld en gedeeld wordt, deelnemers onderling ervaringen kunnen uitwisselen en samenwerken; een technologie die voor het eerst in Nederland wordt ingezet. Bewoners kunnen zelf kaartjes maken en analyses. De unieke Hub heeft ook een nattevoetenkaart. Wijkgenoten zonder sensor kunnen tevens meedenken of data in kaart brengen. Broekhaar, die op het idee kwam voor het project toen hij eens met oud & nieuw de luchtkwaliteit met een geïmproviseerde sensor ging meten in zijn eigen achtertuin, is enthousiast. “De meting is een middel om mensen te betrekken bij een vraagstuk. Zo kan een community ontstaan. We willen graag ervaringen van bewoners delen.” Ongeveer vijftig mensen hebben inmiddels interesse getoond.
“Het is de bedoeling dat de sensoren en het aantal weerstations worden uitgebouwd. We willen het project verder ontwikkelen,” zegt Broekhaar. “We willen gebruikmaken van de energie die er is, maar in het tempo dat past bij het project. Wijkbewoners kunnen de sensor centraal in hun buurt hangen bijvoorbeeld. Naast het wetenschappelijk netwerk willen we ook scholen betrekken met het jeugdsensornetwerk. In de Christelijke Daltonschool De Zevensprong hangt nu een sensor. Kinderen moeten kunnen beleven met geluid, temperatuur en neerslag en we brengen ze in contact met de techniek. Kinderen nemen vanuit de school het klimaatbewustzijn mee naar huis.”
Kijk voor meer informatie over de SmartZwolle Hub https://www.zwolle.nl/senshagen-wat-meten-de-buren