De Swollenaer

Donderdag, 30 mei 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Wijkboerderij de Eemhoeve wordt nóg meer boerderij voor de buurt

Wijkboerderij de Eemhoeve wordt nóg meer boerderij voor de buurt
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

AA-LANDEN – Wijk- en buurtbewoners zien al langere tijd graag dat wijkboerderij de Eemhoeve nóg meer een boerderij voor de buurt wordt. Aan die wens wordt nu voldaan.

“Het definitieve ontwerp is klaar”, meldt Lieke Helmes, projectleider bij Travers. In januari waren er een paar inlopen en wandelingen waarbij buurtbewoners hun stem konden laten horen. Op basis van die bijeenkomsten is het definitieve ontwerp gemaakt. Helmes: “We hebben nu twee groepen gevormd. Ze bestaan allebei uit vier bewoners en een welzijnswerker van Travers. De ene groep kijkt naar natuurlijk spelen, de andere naar de biodiversiteit bij de boerderij. Het waren deze twee aspecten die de buurt heeft aangedragen. Zoals gezegd, het ontwerp ligt er, de werkgroepen gaan de invulling concreet maken.”

Offertes

Als alles volgens plan verloopt, zijn de groepen in augustus klaar en kunnen de offertes worden aangevraagd. Helmes hoopt dat in oktober de planning, fasering en het werk kunnen beginnen, zodat alles eind dit jaar klaar is. “Het is erg leuk dat dit initiatief uit de buurt komt”, vervolgt ze. “Er kwamen ook heel mooie ideeën als een beleefpad, het doortrekken van de ezelweide, het opschonen van de sloten, spelelementen met water, een pluktuin en een pad naar de moestuin. Als zo’n vaag uit de wijk komt en er is draagvlak, dan pakken we dat als Travers graag op.”

Ideeën

De plannen betekenen een uitbreiding voor de wijkboerderij. “Daarvoor kregen we dus informatie uit de wijk. Er waren verschillende ideeën, maar juist ook een duidelijke rode draad. Daar waren we blij mee. De kaders zijn nu helder en de werkgroepen kunnen gaan bekijken of er bijvoorbeeld een waterpomp komt of een blote voetenpad. Laat ze maar vertellen wat ze willen”, zegt de projectleider uitnodigend. De wijkboerderij moet volgens haar een centrale plek in de wijk krijgen, toegankelijk zijn voor jong en oud(er), waaronder ook mensen met een beperking. Naast de werkgroepleden is nog een schil van vrijwilligers voor de wijkboerderij actief. Nieuwe ideeën hoeven nu niet meer te komen, vrijwilligers zijn altijd welkom. “Wie vrijwilligerswerk of buurtparticipatie wil doen, is altijd welkom”, benadrukt Helmes. “Veel mensen vinden dat prettig, vooral omdat er geen vastigheid in zit.”

Biodiversiteit

De elementen natuurlijk spelen en biodiversiteit zijn er al wel bij de Eemhoeve, maar worden nu uitgebreid, legt Helmes uit. “De speelplek was wat klein en krijg nu meer plek op het hele terrein. Voor de biodiversiteit wordt onder meer gekeken welke planten er bij de sloten komen. Als die in het najaar worden aangeplant, hebben wij en allerlei insecten en bijen er volgend voorjaar al plezier van.” De uitbreiding van de Eemhoeve is mogelijk dankzij subsidie van de gemeente Zwolle, stichting Het Hervormd Weeshuis en de provincie Overijssel. Wie nieuwsgierig is naar de plannen kan op 18 juni om 15.30 uur deelnemen aan een wandeling rond de Dobbe-vijver. Coördinator Monique van de Eemhoeve vertelt dan graag meer. Er kan een beperkt aantal deelnemers mee. Aanmelden is vereist via e-mail eemhoeve@travers.nl.