(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – ‘Wij gaan door’, was de overduidelijke boodschap tijdens een bijeenkomst van de vereniging Vrienden van Stedelijk Museum Zwolle (SMZ) op maandag 18 december in de Anningahof. Nu de ontmanteling van het museum in volle gang is, veranderen de vrienden hun koers en gaan ze verder onder de naam Zwolse Kunstvrienden.
“We vinden het dramatisch dat het museum moet verdwijnen”, aldus voorzitter Annelies Levison. “Wij hebben inmiddels zeshonderd vrienden en die willen we niet in de steek laten. Daarom gaan we door.” In de volle zaal blijkt wel dat de gemiddelde leeftijd van de vrienden vrij hoog ligt. Het bestuur van de vereniging streeft dan ook naar verjonging en een andere sfeer. Daarvoor kondigde het, naast de samenwerking met stichting Allemaal Zwolle, die ‘het verhaal van Zwolle’ gaat vertellen, ‘vrijages’ aan met de Anningahof en Filmtheater Fraterhuis. Levison: “Wij willen meer en hopen weer een plek te vinden in het Drostenhuis als dat eind 2018 weer open gaat.”
“Misschien hebben we niet eens een stenen museum meer nodig”, opperde bestuurslid Han de Carpentier Wolf. Als voorbeeld noemde hij de ‘fusions’, de tijdelijke tentoonstellingen die Museum de Fundatie op verschillende plekken in de stad organiseert. “Onze inzet is om het voor ons als vrienden grootser, meeslepender en meer te maken dan het was. We voelen verwantschap met de Anninghof en Filmtheater Fraterhuis. Zwolle blijft daarbij uitdrukkelijk onze focus.”
Herman Sietsma, interim-directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en stichting Allemaal Zwolle zette de ontwikkelingen nog in perspectief. “Het Stedelijk Museum Zwolle kreeg 1,1 miljoen euro subsidie en trok jaarlijks dertigduizend bezoekers. We gaan nu verder als stichting Allemaal Zwolle dat de historie en cultuur van Zwolle gaat verbeelden met de verbinding naar het heden. Daarbij willen we zo mogelijk ook samenwerken met Academiehuis de Grote Kerk , Waanders In de Boeren en het Zwolse onderwijs. Het subsidiebedrag wordt tachtigduizend euro. Maar we gaan het museum niet verkwanselen.” Zo vertelde hij onder meer dat de collectie van het museum tegen het licht wordt gehouden. “Veel musea worstelen met de opslag van hun collectie. Ook wij gaan kijken of objecten al dan niet interessant zijn. Zo heeft het SMZ bijvoorbeeld een aantal landbouwwerktuigen. Je kan je afvragen of die belangrijk zijn voor de historie van Zwolle.”
De stichting Allemaal Zwolle wil ‘het verhaal van Zwolle’ niet alleen met objecten vertellen, maar vooral ook met ‘beleving’. “Ik had zelf niet veel met ‘beleving’”, erkende Sietsma. “Totdat ik de expositie Canon van Nederland in het Openluchtmuseum in Arnhem bezocht, waar bezoekers op moderne wijze de Nederlandse geschiedenis kunnen ervaren.” De presentatie in Zwolle moet plaats krijgen in het Drostenhuis van het SMZ dat daarvoor flink wordt gerenoveerd. Dat is volgens Sietsma ook nodig omdat de brand in oktober meer schade heeft veroorzaakt dan in eerste instantie gedacht. “Er is ook roet tussen de plafonds gekomen en dat moet allemaal worden gereinigd. Het Drostenhuis is daarom nog heel 2018 dicht. Als alle plannen doorgaan, krijgt de afdeling archeologie van de gemeente plek in het nieuwe gedeelte van het museum.”
De gemeentelijke bezuiniging van 300.000 euro is volgens Sietsma mogelijk bedoeld om de zaak ‘op scherp’ te zetten. “Daardoor kom je soms tot heel stoere prestaties. Elders heb ik dat ook gezien. Als het dan weer goed loopt, wordt het subsidiebedrag later wel weer verhoogd.”