De Swollenaer

Donderdag, 19 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Tweede kamerlid Malik Azmani bevestigt belang van stem op regionale kandidaat

Tweede kamerlid Malik Azmani bevestigt belang van stem op regionale kandidaat
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Heeft het stemmen op een regionale kandidaat zin? “Ja”, zegt Malik Azmani. Met de tiende plek op de lijst van de VVD is de kans sowieso levensgroot dat hij weer in de kamer komt. “De belangen van de regio vertegenwoordigen, kan niet vanuit een ivoren toren, maar vanuit de klei”, voegt Thom van Campen, fractievoorzitter van de VVD Zwolle toe.

Acht weken was Azmani actief in de gemeenteraad van Ommen toen hij werd gevraagd voor de Tweede Kamer. Van 2010 tot 2014 combineerde hij het gemeenteraadslidmaatschap met zijn werk in Den Haag. De liberaal, met een Friese moeder en een Marokkaanse vader, woont nu in Dalfsen. Hij ziet het als zijn rol om in Den Haag te laten zien hoe geweldig deze regio is. “Je ziet nog steeds dat de reis van oost naar west kleiner is dan andersom. Ik wil daarbij het verschil maken vanuit mijn eigen kracht en niet ‘jij-ballen’, dan heb je namelijk geen visie. Maar de lobby vanuit Oost-Nederland mag nog wel steviger. We zijn nog steeds de mensen die de handen uit de mouwen steken en die hun prestaties niet aan de grote klok hangen. We mogen best trotser zijn op wat we hier presteren in één van de best presterende economische regio’s van Nederland.”

Delegatie

Burgemeester Henk Jan Meijer speelt volgens het tweede kamerlid een heel positieve rol in de presentatie van de regio Zwolle, bestaande uit negentien gemeenten, in Den Haag. “In dit verband wordt een strategische agenda opgesteld, die ervoor zorgt dat de hele regio zich verder ontwikkelt. Dat is ook prettig voor tweede kamerleden, doordat de lobby zich niet beperkt tot de woordvoerders in de kamer. Ook de systematiek van de regio Zwolle is beter dan bij veel andere regio’s. Voorheen nodigde de stad een aantal kamerleden uit. Nu gaat een delegatie eens in de twee jaar op bezoek in Den Haag. De regio Zwolle laat daar zien wat ze te bieden heeft. Een heel goede aanpak, in tegenstelling tot andere regio’s die komen om direct wat te halen.”

Signalen

Van Campen onderstreept het belang van een goede regiokandidaat voor een politieke partij. “Het is goed voor de stad en streek als ik de telefoon pak en in Den Haag iemand aan de lijn krijg die de straten en problematiek hier kent. Als ik signalen krijg dat de wegen hier dreigen dicht te slibben, kan ik dat oppakken en melden in Den Haag. Daar kunnen we echt niet zonder. Die as van gemeenteraad naar provinciale staten naar landelijke politiek is voor ons erg belangrijk. Zo krijg je de zorgen van de regio in de vaart der volkeren. Je ziet ook dat regionale volksvertegenwoordigers sterker in de kamer zitten. Als ze worden gedragen door de regio, sterkt dat hun positie.”

Kloof

De manier om de kloof tussen burgers en politiek te verkleinen, is volgens Azmani ‘veel op werkbezoek en op straat zijn’. “Eén-op-één gesprekken zijn het beste”, volgens de politicus. “Je ziet veel politici die met de dag van vandaag bezig zijn en niet met morgen. Ik denk dat je dat juist wel moet doen. Je kan makkelijk groeien op onzekerheid en onrust, maar volgens mij moet je de zorgen van mensen snappen en ze perspectief bieden. En erkennen dat je die zorgen zelf ook voelt.”

Banen

Dat veel mensen na ‘de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog’ in de afgelopen regeerperiode de pijn van de miljardenbezuinigingen hebben gevoeld of zelfs hun baan verloren, noemt Azmani ‘verschrikkelijk’. Door het verschil in minimumloon en uitkering ten gunste van het minimumloon te vergroten, willen de liberalen mensen motiveren aan het werk te gaan om ze zo weer in hun kracht te helpen. “In samenwerking met de overheid moeten we mensen weer aan een betaalde, reguliere baan helpen”, vindt Van Campen. En als die banen er niet zijn? “Sla de krant er maar op na”, vervolgt hij. “En ga bij jezelf na wat je er aan kan doen om weer aan het werk te komen.” “Of loop eens bij een bedrijf binnen waarbij je zou willen werken”, adviseert Azmani. “Uiteindelijk zoeken werkgevers mensen die enthousiast zijn.” En oudere werknemers? “Een vijftigplusser anno nu is anders dan twintig jaar geleden”, vindt het tweede kamerlid. “Dat zij nu vaak niet aan de bak komen, slaat nergens op. Hierin kan de overheid ook een rol spelen, bijvoorbeeld met een ‘no-risks polis’ van een jaar, in welke periode de werkgever kan ervaren dat de oudere werknemer heel waardevol is voor zijn bedrijf. Voor wie zwaar werk heeft, zal op hogere leeftijd een andere rol moeten worden gevonden, eventueel buiten de sector. Daarin hebben werkgevers ook een rol. Beleid voor aansluiting tot de arbeidsmarkt moet er zijn voor zowel jongeren als ouderen. Eveneens geloof ik in ‘een leven lang leren’. Omscholing kan belangrijk zijn. Mensen met zware beroepen moeten daar misschien wel eerder aan beginnen, omdat ze weten dat ze hun zware werk tot hun pensioen niet volhouden. Feit is, dat mensen die aan het werk zijn een hogere eigenwaarde hebben. Ze worden daardoor gelukkiger en dragen zo bij aan een prettigere samenleving, waarbij mensen meer aandacht voor elkaar hebben.”

Verbinding

Een goed presterende regio Zwolle komt volgens Azmani heel Nederland ten goede. Om die te bereiken zetten regionale politici zich in Den Haag in. “Ik zoek daarbij de verbinding met collega’s uit de regio en kan daarbij gemakkelijk mijn VVD-pet afzetten.”