ZWOLLE - Twee Zwolse studententeams nemen het van 25 tot en met 28 mei tijdens Shell Eco-marathon Europa in Londen met zelfontwikkelde, energiezuinige voertuigen op tegen ruim 170 teams uit 27 landen.
De internationale studenten gaan de uitdaging aan om een voertuig te ontwerpen dat zo ver mogelijk kan rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. Het huidige record staat op 3.771 kilometer, wat ongeveer gelijk staat aan de afstand van Amsterdam naar Rome en terug. De twee Zwolse teams van het Deltion College en Hogeschool Windesheim werken intensief samen tijdens de voorbereidingen. Ze ontwierpen samen de ultralichte carbon body van de voertuigen, delen onderling technische kennis en controleren elkaars voertuig tijdens een geplande testdag. Het Deltion Eco Team rijdt op het bekende Queen Elizabeth Park in Londen met een waterstofauto, terwijl het Blue Racing Team ervoor kiest om op gas te rijden. Hierdoor rijden de teams in een andere klasse en zijn ze geen directe concurrenten.
“De Shell Eco-marathon biedt een unieke ervaring om als student aan een concreet innovatief project te werken en aan een grote internationale wedstrijd mee te doen”, zegt Irmgard van Weeghel, bestuurder en projectmanager van Blue Racing Team Windesheim. Ze vervolgt: “Door mee te doen, leren we nadenken over hoe we de auto van de toekomst zo zuinig mogelijk kunnen maken.”
“De Nederlandse teams hebben al een enorme prestatie geleverd met de ontwikkeling van een hun innovatieve voertuigen. Het is mooi om de passie van de teams te zien,” zegt Marjan van Loon, President-Directeur Shell Nederland. “Voor Nederland zijn innovatieve technici enorm belangrijk. Wie weet helpen deze studenten en scholieren Nederland straks verder met de ontwikkeling van alternatieve energiedragers voor de toekomst.”
De Europese editie van Shell Eco-marathon vindt voor de 32ste keer plaats. Net zoals vorig jaar is de wedstrijd een onderdeel van het Make the Future Live evenement, waar bezoekers gedurende vier dagen allerlei innovatieve oplossingen voor de toekomst van energie kunnen ontdekken.