De Swollenaer

Donderdag, 25 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

TIZ brengt met ‘De Gesmoorde Stem van Alma’ actueel muziektheater

TIZ brengt met ‘De Gesmoorde Stem van Alma’ actueel muziektheater
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Theater Initiatief Zwolle gaat een serie multimediale muziektheater-voorstellingen maken onder de titel Gesmoorde Stemmen. Er komt op zaterdag 3 oktober een aan Corona aangepaste voorloper voor de voorstelling volgend jaar.

“Door de jaren heen zijn vrouwen van en rond beroemde kunstenaars belemmerd in hun creatieve mogelijkheden”, meldt het theatergezelschaop. “In deze serie gaat het over de partners en familieleden van componisten als Mendelsohn, Schumann en Mahler. Door deze historische conflictsituatie door te trekken naar het heden wordt het een herkenbaar actueel probleem.” In oktober zou de eerste voorstelling in deze serie zijn: De Gesmoorde Stem van Alma. Maar door het Coronavirus is dit niet mogelijk. TIZ heeft daarom gekozen voor een voorloper op 3 oktober. De productie volgend jaar gaat over Gustav Mahler en zijn echtgenote Alma.

Combinatie

Een belangrijke rol in de voorloper en in de uiteindelijke voorstelling speelt de Zwolse historicus Luc Panhuysen. Hij maakt momenteel een studie van Alma Mahler en wil graag vanuit zijn gezichtshoek meewerken aan deze productie. Samen met hem en musicoloog/componist Alex Manassen is er de afgelopen tijd gewerkt aan een goede combinatie van liederen van Alma en Gustav Mahler en gedeelten uit de brieven en dagboeken van hen beiden. In deze voorloper spelen verder Ineke Roetink en Gerard Zuyderhoff

Achtergronden

De voorloper omvat de opname van een tv-programma waarin de twee TIZ-spelers en de musicoloog worden geinterviewd over de achtergronden van de voorstelling die ze bezig zijn te ontwikkelen. Op het podium zijn ook mezzosopraan Berber Vis en pianiste Hanke Scheffer present die tussen de vraaggesprekken door alvast een aantal liederen van Gustav en Alma ten gehore brengen. Een deel van deze liederen brengen zij ook in de uiteindelijke voorstellingen ten gehore. Deze staan vooralsnog gepland in maart volgend jaar ‘Corona en andere rampen dienende’.

Aanmelden

Vanwege Corona gelden ook bij de voorstelling van zaterdag 3 oktober de nodige beperkingen. In de Reulandzaal van het Conservatorium aan Aan de Stadsmuur 88 zijn maximaal 25 personen toegestaan inclusief de spelers en muzikanten. Er kunnen maximaal achttien toeschouwers per voorstelling worden toegelaten. De toegangsprijs bedraagt 15 euro per persoon. Het is dus noodzakelijk om aan te melden voor een van de beide tijden. Dit kan via info@tiz.nu en het gaat op volgorde van binnenkomst.