De Swollenaer

Woensdag, 23 juli 2025

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Techniek en kunst versmelten in de werken van Peter Johan Kool

Techniek en kunst versmelten in de werken van Peter Johan Kool
Redactie: Christiaan Schutte

STADSHAGEN – ‘Kunstblik’ heet de nieuwe expositie die is te bewonderen in het Cultuurhuis Stadshagen. De blik van Peter Johan Kool is veelal gericht op de horizon. In zijn schilderijen met blockprint inkt treft men dikwijls een hoge horizon. Eentje die hem dwingt tor de creatie van een tot de verbeelding sprekende voorgrond. Bovenal versmelten in zijn werk twee werelden. De liefde voor techniek (met inktdrukken die op etsen lijken) en kunst.

Kool is een van de deelnemers aan de expositie die door kunstbemiddelaar Gea Bosscher is samengesteld in het Cultuurhuis. Het werk van Kool hangt echter op meer plekken dan alleen het Cultuurhuis. Zo zijn 27 van zijn werken te zien in het ziekenhuis in Hardenberg. Er zo over nadenkend constateert de Zwolse kunstenaar ‘dat hij vaak hoort dat zijn werk rustgevend is’.

Hoewel abstract van aard is het niet moeilijk er bijvoorbeeld landschappen in te herkennen. Meestal voert zwartwit de boventoon, al komen rode, blauwe en sepia-achtige tinten ook voor. Kool: “Ik houd van zwartwit en ben verder niet heel veel bezig met kleur.” Het werk van Kool kenmerkt zich verder door de snelheid van werken. “Ik mag graag de vaart er een beetje in houden als ik bezig ben. De ene keer lukt dat uiteraard beter dan de andere keer.” Wie de schetsachtige indrukken bekijkt, begrijpt wat Kool bedoelt. Het levert een interessante paradox op. Doeltreffend gemaakt en tegelijkertijd rustgevend. De verstilling lijkt het domein van Kool te zijn. Een van de werken doet denken aan een grote rivier waarin bomen aan de overkant weerspiegelen. Kool in reactie daarop: “Ik vind het mooi dat jij dat er in ziet. Mensen zien er verschillende dingen in en dat is prima.” Een ander werk roept de associatie op van een verlaten haven met een vrij massieve kade. Kool: “Dat is inderdaad het beeld dat in mij op kwam. Ik ben aan de slag gegaan zonder vast idee wat het zou worden. Het ging echter steeds duidelijker lijken op water en een haven, zodat ik besloot op dat thema door te gaan.” Kool is een groot deel van zijn leven al bezig met kunst. Dat wil zeggen: met het maken ervan. Hij mag zeker graag een museum bezoeken maar doet dat wellicht minder dan je zou verwachten. “Ik maak liever zelf kunst dan dat ik er alleen maar naar kijk. Daar komt bij dat ik liever niet te veel beïnvloed word. Onbewust neem je toch aspecten over in je eigen werk en ik houd het graag zo origineel mogelijk.”

Creatie

De zoektocht naar eigenheid en verbeelding is wat Kool ook jongeren voorhoudt. Hij is docent op het Deltion College (Media en vormgeving) en ziet het met name als zijn missie om de creatieve ontwikkeling van zijn leerlingen te bevorderen. “Techniek is een middel. Als je de techniek eenmaal beheerst gaat het om wat je daar mee doet, creatie.” Geworteld in de grafische media en met als kind al interesse voor etsen zocht hij naar een kunstvorm die daar bij past. Dat bracht hem bij wat hij vandaag de dag doet.

De andere deelnemers aan deze tentoonstelling zijn: Marius Dorgelo met gouaches, Martijn Bakker met zijn ‘verwonderingen’, Milena Tlusta met schilderijen en Peter de Jongste toont Encaustic Art.