De Swollenaer

Zaterdag, 23 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Studenten in kleurige T-shirts maken kennis met Zwolle studentenstad

Studenten in kleurige T-shirts maken kennis met Zwolle studentenstad
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD – Zwolle staat de komende anderhalve week weer in het teken van de Bruisweken. Dat betekent dat duizenden HBO- en MBO-studenten gaan kennismaken met de Hanzestad waar ze de komende jaren zullen studeren.

Maandag 28 augustus is de aftrap van de HBO-Bruisweek in het stadion van PEC Zwolle. “We hebben het dan over ongeveer drieduizend HBO-studenten”, vertelt Simone Boshove, organisator van de HBO-week. “Tijdens de week zijn ze verspreid over de stad bezig met hun kennismaking. Het leek ons echter mooi om ze één moment allemaal bij elkaar te hebben. Veel locaties zijn er daarvoor niet; het stadion van PEC Zwolle leent zich daar echter perfect voor.” Wethouder Jan Brink en Henk Hagoort,, voorzitter van het College van Bestuur van Windesheim, verzorgen de aftrap van het programma dat door Boudewijn Koops wordt gepresenteerd.

Bijna alle hogescholen doen mee, alleen de CALO en de opleiding Journalistiek hebben een eigen introductie. De deelnemende studenten zetten op maandag hun tentjes op bij sportpark Marslanden. Op maandagavond is in Hedon het Buro Ruis-concert met onder meer Kraantje Pappie. Daarbij is ook een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor studenten die niet deelnemen aan de Bruisweken. Zij kunnen voor 5 euro een toegangskaart bestellen op de site van het poppodium.

“Dinsdagavond is het traditionele Bruisconcert op het Grote Kerkplein”, vervolgt Boshove. “Dat is meestal wel het hoogtepunt van de week. Ik vind het ook mooi, omdat de stad dan ook kan kennismaken met de studenten. Het concert is voor iedereen toegankelijk en kent daardoor een mooie mix van bewoners en studenten.” Vorig jaar heeft de organisatie’ Zwollepoly’ geïntroduceerd, een soort Monopoly door de stad. Boshove: “Zo leren de studenten de stad goed kennen.” De organisatie vindt het met name ook belangrijk dat de studenten kennismaken met kunst en cultuur in Zwolle. Daarom kunnen ze op maandagavond een comedy zien in Theater de Spiegel en is dinsdag Museum de Fundatie speciaal voor ze geopend. “Veel studenten kennen de stad niet en een aantal is nog nooit in het theater of een museum geweest. Bovendien horen de Spiegel en de Fundatie ook echt bij Zwolle.”

Het MBO-programma is op woensdag 6 september. “Vorig jaar deden we dat nog tegelijk met het HBO”, herinnert Nienke Salet, organisator van de MBO Bruisweek, zich. “We doen het nu een week erna. Met 4.300 deelnemers hebben we een nieuw record te pakken.” De MBO’ers beginnen ’s ochtends met het verplichte onderdeel ‘Zwolle rond’, waarbij ze op verschillende locaties kennismaken sport en cultuur in de stad. “Ze zijn op veel plekken actief, waaronder bij Zwolse Theaters, de Grote Kerk, musea, parken en op het water”, verklapt Salet. “Het programma sluit zoveel mogelijk aan op hun opleiding. Zo bezoeken bijvoorbeeld studenten van bakkerij/patisserie de winkel van Bonbonnerie Borrel.”

Dat het programma nauw aansluit bij de opleiding is volgens haar niet bij iedereen te realiseren. “Het is een proef. Sinds vorig jaar stellen we het programma per klas samen. De groepsgrootte is gemiddeld zo’n 25. Zo hebben we 195 unieke routes samengesteld. Het kost ons meer tijd, omdat meer partijen aansluiten, maar het komt het programma ten goede.” Het centrale doel van de Bruisweken is om studenten met elkaar, met de stad en met de opleiding te laten kennismaken. Een ontgroening hoort daar zeker niet bij volgens de organisatoren. “De introductie moet vooral heel prettig en leuk zijn.” Alle nieuwe studenten zullen in gekleurde T-shirts ‘als confetti’ door de stad trekken. Salet: “Er zijn tijdens de introductie veel evenementen in de stad. Zwollenaren zullen op iedere hoek wel studenten tegenkomen.”

Gemoedelijk

De organisatoren zelf vinden Zwolle een heel leuke studentenstad. “We hebben wel het idee dat het ’s avonds en in de weekenden wat rustiger in de stad is dan voorheen. De studenten gaan minder op kamers. Mede doordat veel studenten uit de omliggende gemeenten komen, kunnen ze gemakkelijk dagelijks reizen.” Salet: “De echt grote studentensteden hebben een universiteit. Ik vraag me af of Zwolle dat zou moeten willen. Zwolle is een gemoedelijke stad waar iedereen zich snel thuis voelt .” “Ja, de stad heeft wel alle ingrediënten”, vult Salet aan. “En omdat het niet zo groot is, leggen studenten gemakkelijker contact. Zwolle is gewoon leuk, zoals het is.”