De Swollenaer

Zondag, 10 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Studenten ArtEZ zetten nieuwe Zwolse goals op de kaart

Studenten ArtEZ zetten nieuwe Zwolse goals op de kaart
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erika Schuuring)

BINNENSTAD - Studenten Graphic Design van ArtEZ Zwolle Next werkten de afgelopen maanden samen aan conceptuele creaties voor Zwolle als Global Goals City, met hulp van Ryan Hoekman Coördinator Zwolle17GlobalGoals.

Woensdagmorgen presenteerden zij de resultaten van deze toekomstige human matters in de Raadzaal van het stadhuis. Julian en Kim zetten hun creatieve geest in voor de goals schoon drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en partnerschappen. “Op onze aarde is water maar een bepaalde hoeveelheid beschikbaar. Een groot gedeelte gaat naar de westerse landen. Wij kwamen er achter dat mensen niet weten hoeveel water ze gebruiken. Een Nederlander gebruikt 120 liter water per dag. We denken dan aan douchen maar we weten niet dat voor het stukje vlees dat we eten 500 liter water nodig is. We hebben de app ‘Druppel op de goede plaats’ ontwikkeld om bewustwording te stimuleren. De waterfootprint geeft daarbij aan hoeveel water nodig is voor de keuzes die je maakt. Mensen kunnen hun waterverbruik bijhouden via ‘Mijn druppel’ en signaleren wat het kost als je twintig minuten douchen invoert. In de supermarkt maak je een scan van de barcode voor kippendijfilet of een reep chocolade. Dan zie je hoe het waterverbruik stijgt”, alldus Julian. In de database is een toelichting te vinden over het waterverbruik van verschillende producten. Een transparante waterpijp op het Rodetorenplein moet het waterverbruik van alle Zwollenaren zichtbaar maken. Dat is het tweede ambitieuze plan van de studenten.

De groep van Agnetha, Floor en Sanne creeerde een concept voor de goal duurzame productie en consumptie. “Veel mensen denken: ‘Wat kan ik nu in mijn eentje voor verschil maken?’”, zegt Sanne. “Wij willen vinden het belangrijk dat mensen zich bewust worden dat verschil maakt. Wij hebben de app Blue Wave bedacht waarmee mensen op het milieu besparen. Dat zorgt voor een positieve vibe en dat wordt versterkt door een puntensysteem. Haal je een komkommer uit Afrika of koop je het om de hoek en bespaar je op het transport, water en Co2. In de app zijn alleen duurzame winkels en bedrijven in Zwolle te vinden.“

Geen, honger, geen ongelijkheid. Inge, Carlijn en Damion zetten het voedseltekort centraal aan de hand van filmpjes. Daarbij vragen zij aandacht voor Nederlandse kinderen met een voedseltekort. Go Green is de app die afval scheiden voor studenten makkelijker moet maken. Annet en Boy willen alle afvalbakken bij elkaar zetten en met een sensor de hoeveelheid en het juiste soort meten. Armoede, ongelijkheid en klimaatverandering aanpakken binnen vijftien jaar: dat is het doel van de zeventien Global Goals. Eind 2015 stelden 193 lidstaten van de Verenigde Naties zeventien doelen op voor een betere, veiligere en duurzamere toekomst: ‘17 Global Goals for Sustainable Development’.